Україна удвічі скоротила замовлення на російський газ

Четвер, 29 грудня 2011, 18:18

Україна в 2012 році, згідно з поданою заявкою, планує закупити в Російській Федерації 27 млрд кубометрів природного газу.

 Фото Ведомости

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми подали заявку на 27 млрд кубометрів газу і з 1 січня ми починаємо відбирати газ відповідно до цієї заявкою. Ми попередили російських партнерів, що таку ціну на газ наша економіка не витримує, і ми будемо переходити на власні енергетичні ресурси", - наголосив він.

Бойко підкреслив, що заплановане зменшення обсягів споживання природного газу в 2012 році викликане зростанням цін на цей енергоносій російського походження.

Реклама:

"Ми сказали російським партнерам, що ми будемо зменшувати обсяги. Якщо газ буде дешевший, то ми будемо купувати більше, якщо ж він буде таким дорогим, то ми будемо купувати стільки, на скільки у нас вистачає коштів і замінювати його в енергетичному балансі власними ресурсами", - зазначив він.

За словами міністра, заміною російського газу Україні послужить вугілля, видобуток якого в 2011 році досяг рекордного показника останніх років в обсязі близько 81 млн тонн.

"Ми переходимо на власний ресурс - вугілля. Цього року вперше за десятиліття ми досягли більше 80 млн тонн його видобутку. Ми будемо відмовлятися від газу, і переходити на вугілля", - сказав глава Міненерговугілля.

Як повідомлялося, раніше Бойко заявляв, що Україна має намір в 2012 році знизити споживання російського газу до 44-46 млрд кубометрів з 54 млрд кубометрів у 2011 році і 64 млрд кубометрів у 2010 році.

Україна видобуває близько 20 млрд кубометрів газу на рік, а також, згідно з десятирічним контрактом із Росією, зобов'язана щорічно викуповувати у російського "Газпрому" не менше 33 млрд кубометрів.

У разі невиконання цієї умови Київ буде виплачувати "Газпрому" штраф в розмірі 150-300% від вартості невикупленого палива.

Відмова від мінімального обсягу закупівель або його зменшення є одним із предметів переговорів, які Київ уже близько двох років безуспішно веде з Росією, сподіваючись у підсумку домогтися зниження ціни на паливо.

За оцінками Києва, в першому кварталі 2012 року ціна на паливо зросте до 485 доларів за тисячу кубометрів з нинішніх 400 доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: