Золота п'ятисотгривнева монета буде коштувати 350 тисяч

Вівторок, 27 грудня 2011, 17:38

Національний банк України презентував 11 пам'ятних монет різного номіналу, вартості і карбування, присвячених чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

"Національний банк відзначає цю знакову для нашої держави подію випуском серії монет, зокрема, 11 пам'ятних монет із золота, срібла і нейзильберу і однієї оборотної монети", - сказав на прес-конференції у вівторок заступник голови НБУ Володимир Кротюк, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Монети представляють чотири українських міста, в яких пройдуть матчі Євро-2012: Київ, Донецьк, Львів і Харків, а також є спільні монети, присвячені турніру.

Кожному з міст присвячені монети зі срібла номіналом 10 грн. і нейзильберу номіналом 5 грн. тиражем до 15 тис. штук і до 100 тис. штук відповідно.

Реклама:

"Реалізація срібних монет буде здійснюватися в наборах по п'ять монет: чотири, присвячені приймаючим містам і загальна монета номіналом 20 грн., присвячена фінальному матчу чемпіонату, який відбудеться в Києві. Реалізація монет з нейзильберу буде здійснюватися як в наборах, так і окремо", - зазначив Кротюк.

На всіх монетах присутні обов'язкові елементи: малий державний герб України, напис "Національний банк України", номінал і карбування монети, зображення логотипу Євро-2012, на срібних монетах він буде голографічним.

На реверсі монети на тлі стилізованої панорами приймаючого міста та стадіону зображені динамічні фігури двох футболістів із м'ячем, а також присутній герб міста.

Крім того, Нацбанк вперше здійснив випуск золотої монети. Монета із золота 999,9 проби важить 500 грам, номіналом 500 грн, і буде випущена тиражем 500 штук.

По колу аверсу монети зображені силуети пам'яток архітектури міст України та Польщі, які прийматимуть Євро-2012, фігури футболістів, відмічені дати проведення ігор чемпіонату.

У середині монети розміщено логотип Євро-2012, який виготовлений із застосуванням кольорової емалі.

На реверсі зображена стилізована ігрова композиція, на передньому плані якої знаходиться динамічна фігура футболіста з м'ячем, на задньому плані - два футболісти і силует воротаря.

"Ця монета - це півкіло чистого золота, вона розрахована на справжніх колекціонерів", - сказав присутній на презентації віце-прем'єр - міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Він сам висловив готовність придбати монету, вартість якої в подарунковому футлярі складає 350 тис. 245 грн.

Набір з 5 срібних монет у подарунковому футлярі з штучної замші коштує 3145 грн, у дерев'яному футлярі - 3335 грн. Монети з недорогоцінних металів всіх номіналів в капсулах коштуватимуть 22 грн.

Кротюк також повідомив, що орієнтовно в кінці першого кварталу 2012 року будуть випущені оборотні монети номіналом 1 грн. тиражем 5 млн. примірників.

Всі пам'ятні монети будуть поширюватися тільки в обласних центрах України, через територіальні управління Нацбанку.

Дистриб'ютором виступив UniCredit банк, який є офіційним спонсором Євро-2012.

Нацбанк відпрацьовує заходи для активної і доступною реалізації монет під час чемпіонату, зокрема, шляхом виїзної торгівлі біля стадіонів.

Всі монети є офіційною ліцензованої продукцією УЄФА Євро-2012.

Монети є дійсним платіжним засобом України і обов'язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!