Обов'язкова реєстрація баз даних - приклад політичної корупції

Вівторок, 27 грудня 2011, 15:03

Законодавство про обов'язкову реєстрацію баз персональних даних, яке передбачає високі штрафи для бізнесу - "класичний приклад політичної корупції".

Про це заявив голова організації роботодавців сфери послуг і президент союзу перукарів України Олексій Антонюк, передає "Дело".

Підприємець вважає, що прийняття законів про бази особистих даних спрямоване на збагачення певних осіб.

"Виконати ці закони неможливо, а з 1 січня 2012 року бізнес буде змушений платити штрафи за незареєстровані бази даних. Черги в контролюючому органі, поява незрозумілих фірм-посередників, суєта і невизначеність у підприємницькому співтоваристві нагадують анекдотичну ситуацію",- вважає Антонюк.

Реклама:

"Цей закон - класичний приклад політичної корупції, це можна в книзі писати як приклад. Приклад безвідповідальності і безкарності депутатів", - підкреслив глава перукарів.

"Я не розумію, як в перукарні треба клієнтів реєструват, і що ця база даних є дуже важливою для когось в нашій державі, то я вважаю це просто абсурдом. Мій розум відмовляється це сприймати", - обурився Антонюк.

Організації роботодавців закликають бізнес не поспішати з виконанням "абсурдного", на їхню думку, закону.

"Я думаю, що не варто поспішати, я думаю, що цей закон буде змінений, навіть якщо інспектора захочуть накласти штраф, то потрібно скласти протокол про порушення. Зараз наші юристи зробили висновок, що це зробити ні фізично, ні юридично майже неможливо", - вважає голова Федерації роботодавців Києва, підприємець Руслан Демчак.

Нагадаємо, Законом України "Про захист персональних даних" (від 01.06.2010 року № 2297-VI) і законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних" (від 02.06.2011року № 3454-VI), який набирає чинності з 1 січня 2012 року, законодавець створив спеціальний контролюючий орган, який займається реєстрацією баз персональних даних.

Орган має широкі повноваження - від накладення штрафів за ухилення від реєстрації баз, так і фізичний доступ до баз персональних даних, наприклад, можливість проникнути в приміщення, офіс або житло для перевірки.

Бізнес зобов'язаний реєструвати як своїх працівників, так і надати до контролюючого органу повну базу клієнтів і контрагентів.

У разі непокори передбачається штраф від 5,1 до 17 тис гривень.

Напередодні дати вступу в силу закону в Києві стали масово з'являтися фірми, що пропонують швидку реєстрацію баз персональних даних. Хоча процедура держреєстрації безкоштовна, посередники пропонують заплатити ціну від 500 гривень за одну таку процедуру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!