Рада повернулася до старої системи дотацій для молочників

Четвер, 22 грудня 2011, 15:45

Верховна рада прийняла за основу і в цілому закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільгосптоваровиробників, який передбачає повернення до механізму виплати компенсацій виробникам молока, який діяв до 31 грудня 2010 року.

За законопроект №9345-д проголосували 276 народних депутатів, передає "Інтерфакс-Україна".

Депутат Віталій Хомутиннік перед голосуванням заявив, що згідно з чинною нормою, переробні підприємства перераховують податок на додану вартість (ПДВ) у повному обсязі до спецфонду державного бюджету в порядку, встановленому Кабміном.

За його словами, запропонований законопроект пропонує змінити чинний механізм.

Реклама:

"Частина (ПДВ) йде в спеціальний фонд, частина йде переробникам для того, щоб ці кошти дійшли безпосередньо до людини, яка вирощує тварину", - сказав він.

Відповідно до закону, з 1 січня 2012 року до 1 січня 2015 року переробне підприємство повинне перераховувати ПДВ до спецфонду держбюджету і на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі Держказначейства, в таких розмірах: у 2012 році - 30% до спеціального фонду держбюджету, 70% на спеціальний рахунок ; в 2013 році - 40% і 60% відповідно; в 2014 році - 50% і 50% відповідно.

Згідно із законом, сума ПДВ, перерахована на спеціальний рахунок, використовується виключно для виплати сільгосптоваровиробникам компенсації за продані ними молоко та м'ясо в живій вазі.

У той же час, порядок використання сум ПДВ, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду держбюджету, встановлюється Кабміном.

Хомутиннік також зазначив, що доопрацьований законопроект №9345-д був повністю погоджений профільними міністерствами і підтриманий парламентським комітетом з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, починаючи з 1998 року і до 31 грудня 2010 року єдиною держпідтримкою сільгосптоваровиробників молока була дотація за рахунок повернення ПДВ від реалізації готової молочної продукції, яку сільгосппідприємства отримували щомісячно, а одноосібно селяни - два рази на місяць через молокопереробні підприємства .

Дотація формувалася за рахунок повернення ПДВ від реалізації готової молочної продукції і в дохідній частині держбюджету України не відображалася.

Кошти акумулювалися на спеціальному рахунку кожного підприємства, цільове використання їх постійно контролювалося податковими органами.

Разом з тим, держава з 1 січня 2011 року скасувала дотацію для всіх сільгосптоваровиробників молока.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!