Парламент ратифiкував угоду з Азербайджаном щодо транспортування нафти

Четвер, 22 грудня 2011, 14:55

Верховна рада ратифiкувала угоду мiж Україною та Азербайджаном щодо спiвробiтництва у сферi транспортування нафти українською територiєю.

За вiдповiдний закон проголосували 293 депутатські картки із 373, зареєстрованих у залi, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, двостороння угода з Азербайджаном про транспортування нафти була пiдписана у сiчнi 2011 року пiд час Всесвiтнього економiчного форуму в Давосi.

Азербайджан iще у травнi ратифiкував цю мiжурядову угоду.

Реклама:

Згідно із документом, Україна готова забезпечити щорiчне прокачування до 16-20 млн тонн азербайджанської нафти своєю територiєю, зокрема транзитом - до 13-17 млн тонн.

Угода передбачає транспортування до 3 млн тонн азербайджанської нафти внутрiшнiми маршрутами на Дрогобицький НПЗ (НПК "Галичина", Львiвська обл.) i Надвiрнянський НПЗ ("Нафтохiмiк Прикарпаття", Iвано-Франкiвська обл.), а також до 5 млн тонн у захiдному напрямку (Угорщина, Словаччина, Чехiя) та до 8-12 млн тонн у напрямку Бiлорусi.

У пояснювальнiй записцi до закону вiдзначається можливiсть транспортування азербайджанської нафти на НПЗ Польщi із використанням української, бiлоруської та польської гiлок магiстрального нафтопроводу "Дружба" (до завершення будiвництва дiлянки нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька).

Органiзацiя постачань нафти за цими маршрутами набуває особливої актуальностi в контекстi введення в дiю Росiйською Федерацiєю другої черги Балтiйської трубопровiдної системи (БТС-2), яка перенаправляє значнi обсяги транзиту нафти з дiючих маршрутiв постачань.

При цьому Україна готова надати Азербайджану 50% знижки щодо ставок портових зборiв iз суден, якi заходять на морський нафтовий термiнал "Пiвденний" (Одеська обл.) для здiйснення вантажних операцiй з азербайджанською нафтою, яка транспортуватиметься територiєю України.

Обсяги нафти для постачання, транспортування i транзиту з використанням української нафтопровiдної системи, транспортний тариф, якiснi характеристики, а також iншi комерцiйнi й технiчнi умови погоджують господарюючi суб'єкти сторiн ("Укртранснафта" i SOCAR або афiлiйованi з нею компанiї).

"Укртранснафта" у 2010 роцi скоротила обсяги транспортування нафти на 22,7% порiвняно з 2009 роком - до 29 млн 801,4 тис. тонн, при цьому транзит нафти знизився на 30,8% - до 20 млн 139,5 тис. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: