Торговий "мінус" в 2012 році досягне 10 мільярдів доларів – експерт

Субота, 17 грудня 2011, 11:48

Скорочення темпу зростання ВВП країн Євросоюзу позначиться на обсязі українського експорту.

Про це пише аналітик Анатолій Баронін у статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, Італія - найбільший партнер України в ЄС, із яким до того ж є профіцит у зовнішній торгівлі в розмірі понад 1 млрд. доларів.

Рим очікує уповільнення приросту ВВП наступного року до 0,4-0,5%.

Реклама:

Це, безумовно, негативно позначиться на обсягах українського експорту до цієї країни, відзначає експерт.

З іншими проблемними країнами єврозони показники зовнішньоекономічної діяльності України значно гірші: Іспанія –56,9 млн. доларів, Португалія –70,3 млн. доларів, Ірландія - 107,6 млн. доларів, Греція - 59,9 млн. доларів.

Однак навіть незначне "просідання" цих ринків тільки посилить негативний тиск на показники української зовнішньої торгівлі, зазначає експерт.

За його словами, товарообіг України з ЄС має від’ємне сальдо загалом понад 6 млрд. доларів.

Зниження вітчизняного експорту до країн єврозони здатне призвести до його погіршення на 10-15% у 2012 році.

Це стосується не тільки промислового експорту, а й експорту сільськогосподарської продукції нашої країни, в якій частка Іспанії становить 6%, а Італії - 2% усіх вітчизняних зарубіжних зернових поставок.

Збереження нестабільності на Близькому Сході і в Північній Африці також негативно позначиться на українських експортерах і, відповідно, на обсягах їхніх бюджетних відрахувань.

Політичні трансформації в окремих країнах регіону змінюють звичну картину геоекономічних зв’язків, що призводить до переформатування зв’язків торговельних.

Такі зміни несуть загрозу втрати Україною одних ринків (зокрема, Лівії, Тунісу) і скорочення доступу на інші (наприклад, Єгипту).

Так, керівники зовнішньополітичних відомств країн - членів Євросоюзу дозволили відкриття торгових переговорів з Єгиптом, Йорданією, Марокко і Тунісом щодо створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі.

Фактично цим країнам пропонується поступова економічна інтеграція в ринок ЄС, що створює реальні ризики для українських ринків збуту продукції.

"Таким чином, згідно із найімовірнішим сценарієм, від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України у 2012 році наближатиметься до показника в 10 млрд. доларів, - вважає Баронін.

"Це значно гірше від попередніх підсумків 2011 року. При цьому підтримання зростання ВВП в нинішніх умовах світового ринку на позначеному Кабміном рівні 4-5% виглядає утопією. Його реальний рівень на наступний рік - не більш як 2,5%", - відзначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!