Молдова розрахується з "Газпромом" газопроводами

Четвер, 15 грудня 2011, 09:26

Уряд Молдови планує в рахунок погашення частини історичного боргу республіки за спожитий російський газ передати російсько-молдовському АТ "Молдовагаз", контрольним пакетом акцій якого (50%) володіє ВАТ "Газпром", газопроводи середнього тиску.

Ці газопроводи були побудовані в останні роки за рахунок коштів держбюджету та оцінювалися раніше приблизно в 1 млрд леїв (85 млн доларів).

Як повідомили РБК в молдовському уряді, про це заявив віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер.

За його словами, ці газопроводи були передані раніше в управління "Молдовагаз", але в даний час вони залишаються на балансі місцевої влади.

Реклама:

Лазер підкреслив, що уряд Молдови має намір після завершення повної інвентаризації та оцінки вартості цих газопроводів внести їх до статутного капіталу СП "Молдовагаз".

Міністр економіки Молдови сказав, що "Газпром" погодився раніше з такою капіталізацією спільного підприємства.

Лазер зазначив, що в результаті за рахунок внесення названих газопроводів в статутний капітал АТ "Молдовагаз" уряд Молдови може збільшити частку своїх акцій в підприємстві або погасити частину історичного боргу за газ правобережній Молдові (без Придністров'я), що становить близько 350 млн доларів.

На його думку, другий варіант більш реальний.

АТ "Молдовагаз" створено в 1999 р. Найбільшими акціонерами АТ "Молдовагаз" є ВАТ "Газпром" (50%), уряд Молдови в особі Агентства публічної власності при Міністерстві економіки (35,33%) і адміністрація Придністров'я в особі Комітету з управління майном (13,44 %).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: