В українців в 2012 році зарплати не зростуть – ЗМІ

Вівторок, 13 грудня 2011, 11:48

Суттєвого підвищення заробітної плати в комерційному секторі в 2012 році не відбудеться.

Таку думку висловили виданню "Комментарии" опитані експерти.

За словами Генерального директора рекрутингової компанії "Форсаж" Олени Грищук, сьогодні комерційний сектор завмер в очікуванні розвитку економічної ситуації в країні.

"Не думаю, що в світлі всього, що відбувається в Україну в 2012 році варто очікувати різкого підвищення заробітних плат в комерційних структурах. Можливо, буде якась індексація зарплат - на рівні 3-5%, причому станеться вона не на початку року. Винятки у плані зростання зарплат можуть складати якісь рідкісні фахівці, в яких потребуватимуть роботодавці та високоефективні топ-менеджери, яких будуть перекуповувати".

Реклама:

"Взагалі ж, роботодавці зараз не налаштовані на те, щоб платити своїм співробітникам більше, ніж платять вже. Масового підвищення і зростання не прогнозується - рівень заробітних плат, з великою часткою ймовірності в 2012 році для більшості співробітників залишиться на рівні 2011 року", - говорить Грищук.

У свою чергу Генеральний директор DOPOMOGA UKRAINE Катерина Скібська відзначає негативний вплив на вітчизняний ринок праці зовнішніх чинників.

"Сумні сценарії, які вже зараз з'являються в західній пресі, озаглавлені тисячними скороченнями персоналу, цілком ймовірно можуть розігратися і в нашій країні. Звільнення в банківській сфері, сфері страхування та у фінустановах - це безробітні співробітники корпоративних, інвестиційних та інших спеціалізованих підрозділів. Прийдешні зміни не пошкодують кваліфікованих офісних співробітників і керівників середньої ланки, тому говорити про підвищення зарплати для них на даний момент не доводиться", - говорить Скібська.

"Уряд або перестрахувався, або це насправді реальні цифри. Чи будуть вони ще гірше - поки невідомо... Зменшення середньої заробітної плати викличе, в тому числі, і зменшення споживчого кошика. А він, природно, зростає сьогодні на тлі зростаючої інфляції. І цілком може вийти так, що всі люди, які отримують невелику або навіть середню заробітну плату - стануть ще біднішими", - розповів Олексій Зволінський, старший партнер GP Group.

До речі, раніше Президент Віктор Янукович обіцяв, що 2012 рік стане роком, коли українці нарешті відчують на собі результат проведених реформ в країні.

Не виключено, що ближче до осінніх парламентських виборів влада зробить черговий "перегляд" своїх прогнозів, щоб додати вчителям, медикам і шахтарями по кілька десятків гривень до зарплати. А заодно і поліпшити загальну статистику із зростанню "середньої зарплати" в країні, резюмує виданя.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: