Україна імпортувала нафтопродуктів на 4,8 мільярда

Понеділок, 12 грудня 2011, 14:21

Україні в січні-листопаді 2011 року імпортувала нафтопродукти на суму 4,8 млрд доларів.

Про це повідомив начальник відділу Міненерговугілля Вадим Запорожченко, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, значно зріс імпорт дизельного палива, 90% якого надходить з країн Митного союзу.

За словами Запорожченко, Міненерговугілля стурбоване зростанням імпорту готових нафтопродуктів і падінням нафтопереробки всередині країни.

Реклама:

"Це все негативно впливає на платіжний баланс, на інфляцію ... Можна і на 10 млрд доларів ввезти, але де їх взяти всередині країни?", - сказав він.

За даними директора Українського об'єднання по переробці нафти "Укрнафтохімпереробка" Михайла Міндреску, імпорт дизельного палива до України в січні-листопаді 2011 року зріс на 41%, тоді як бензину - трохи скоротився.

Нагадаємо, що в січні-вересні 2011 року українські НПЗ і ГПЗ знизили переробку нафтової сировини на 18,6% (на 1,551 млн тонн) - до 6,791 млн тонн.

При цьому у вересні 2011 року НПЗ і ГПЗ країни скоротили переробку сировини на 38,1% (на 402 тис тонн) порівняно з вереснем 2010 року - до 652,2 тис тонн.

В кінці січня 2011 року було розпочато спецрозслідування щодо імпорту окремих видів нафтопродуктів незалежно від країни походження.

При цьому Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримало ініціативу про введення мит на бензини 130 євро за тонну, на дизпаливо – 80 євро за тонну.

З боку учасників ринку введення мит підтримують українські НПЗ, які заявляють, що отримують сировину значно дорожче, ніж НПЗ країн Митного союзу, зокрема, Білорусі.

Проти мит виступають великі мережі АЗС, переважно імпортують паливо. Вони вважають, що мита монополізують ринок нафтопродуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!