"Караван" визнали банкротом

Понеділок, 12 грудня 2011, 09:31

Господарський суд Миколаївської області 2 листопада визнав банкрутом ТОВ "Караван", що управляє мережею однойменних гіпермаркетів.

Суд відкрив ліквідаційну процедуру, говориться в його офіційному оголошенні в газеті "Голос України" від 9 грудня, пише "Комерсант Україна".

Ліквідатором компанії призначено арбітражного керуючого Гаррі Вудуда. Підприємство зареєстроване в Миколаєві, але заявки кредиторів прийматимуться протягом двох місяців за адресою в Севастополі.

У березні 2009 року ТОВ "Караван" не зміг виконати зобов'язання за облігаціями на загальну суму 190 млн гривень.

Реклама:

Кредитори стверджували, що власники мережі перевели активи на іншу юрособу - ТОВ "Адвентіс".

"Проте відповідно до проспекту емісії, джерелом погашення облігацій є виручка від господарської діяльності ТОВ" Караван "", - пояснювали в Українській асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ; представляла інтереси власників облігацій-членів асоціації).

Крім того, ТОВ "Караван", не повідомляючи кредиторів, змінило реєстрацію з київської на миколаївську.

В кінці 2009 року госпсуд Миколаївської області визнавав підприємство банкрутом.

"Через це, незважаючи навіть на судові рішення, ми до цих пір не можемо повернути вкладені гроші", - говорила в липні глава ради директорів ДК "Інвестиційний капітал Україна" (один із власників облігацій) Валерія Гонтарєва.

Кредитори і цього року продовжували спроби стягнути з боржника вкладені кошти.

Цього літа УАІБ зверталася до прокуратури з проханням розслідувати невиконання компанією зобов'язань перед інвестиційними фондами за облігаціями і навмисне доведення компанії до банкрутства.

Гендиректор ІК "Фіннекс Капітал" і член УАІБ Ігор Когут каже, що звернення в прокуратуру успіхом не увінчалося.

"Спроби фондів стягнути кошти за допомогою судових виконавців були невдалі. Знайти майно у "Каравану" не вдалося, незважаючи на те що його гіпермаркети досі функціонують", - повідомив Когут.

За його словами, для вирішення цієї ситуації необхідно порушення кримінальної справи і контроль з боку держорганів: "Тільки так можна буде з'ясувати, на які ТОВ тепер зареєстровано майно".

На думку Когута, банкрутство "Каравана" - це спроба виключити підприємство з системи ЄДРПОУ та закрити питання з кредиторами.

Облігації - досить ризиковий інструмент, і інвестори це прекрасно розуміють, говорить генеральний директор ІК Phoenix Capital Олександр Омельчук.

"Зазвичай облігації випускають ті, кому нема чого закласти, і інвестори погоджуються на це під чесне слово і великі відсотки. Якщо у тебе є гарантії та заставу, то у випуску облігацій немає сенсу - кредит буде набагато дешевший", - пояснює експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: