Міністри фінансів єврозони зберуться заради Греції

Понеділок, 7 листопада 2011, 10:00

Міністри фінансів країн єврозони проведуть у понеділок у Брюсселі чергову зустріч, на якій, зокрема, обговорять політичну ситуацію в Греції, а також зусилля щодо запобігання розростанню європейської боргової кризи.

Комісар ЄС з економіки Оллі Рен на вихідних закликав Грецію якомога швидше сформувати тимчасовий уряд національної єдності, назвавши це "переконливим шляхом до відновлення довіри і до виконання зобов'язань" країни перед партнерами по єврозоні, повідомляє агентство "Интерфакс".

На зустрічі в понеділок обговорюватимуться також конкретні механізми підвищення потенціалу Європейського фонду фінансової стабільності, який, згідно з рішеннями останнього саміту, отримає можливості щодо гарантування суверенних облігацій.

Між тим невирішеність європейських боргових проблем продовжує штовхати вгору вартість запозичень для Італії. Прибутковість її десятирічних облігацій досягла в п'ятницю 6,35%.

Реклама:

У понеділок, як очікується, буде оголошене ім'я нового грецького прем'єра, який повинен буде виконати умови нового пакету допомоги, погодженого країнами Європейського союзу.

Як стало відомо в неділю, прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу погодився піти у відставку, щойно у понеділок буде узгоджений глава уряду національної єдності, до якого увійдуть представники опозиційних партій. Опозиція поставила відставку Папандреу умовою формування коаліційного уряду.

Після того, як будуть реалізовані всі домовленості, досягнуті на саміті лідерів країн єврозони 26 жовтня в відносно другого пакету допомоги Афінам, уряд повинен буде провести вибори, які пройдуть орієнтовно в лютому.

Можливими кандидатами на посаду прем'єра називають колишнього голову Банку Греції Лукаса Пападемоса і колишнього комісара ЄС Ставроса Дімаса. Ще одним ймовірним наступником Папандреу вважається нинішній міністр фінансів Евангелос Венізелос.

Грецький парламент повинен схвалити низку непопулярних економічних заходів, включаючи звільнення працівників держсектору, щоб виконати умови отримання другого пакету фінансової допомоги, а також погодити з банками умови списання 50% грецьких боргів.

Як відомо, минулої п'ятниці уряд Папандреу отримав вотум довіри в парламенті, однак більшість, яку має в парламенті Соціалістична партія, знизилася до мінімуму. У цій ситуації уряд практично втратив можливість проводити через парламент нові непопулярні заходи.

Ідея Папандреу про проведення референдуму не отримала необхідної підтримки навіть серед членів його кабінету, а також була категорично відкинута лідерами країн ЄС, які заморозили надання фінансової допомоги Греції до прояснення ситуації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!