Борги українських компаній перед банками сягнули 600 мільярдів

Неділя, 6 листопада 2011, 14:40

На початок жовтня заборгованість юридичних осіб перед банками України досягнула 606,5 мільярда гривень, збільшившись з початку року на 12,2 відсотка.

Про це повідомляє "Дело".

В десятку найбільших кредиторів компаній увійшли два держбанки, три фінустанови з російським "корінням", два - з західноєвропейським і три банки, основними акціонерами яких є українські олігархи.

Лідером кредитування юросіб є ПриватБанк, підконтрольний бізнесменам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, який займає 16,1 відсотків ринку. На початок жовтня його кредитний портфель юросіб досяг 97,5 мільярда гривень.

Реклама:

Далі за "Приватом" розташувалися два держбанки: заборгованість компаній перед Укрексімбанком становить 53,1 мільярда гривень, перед Ощадбанком - 52,8 мільярда гривень. Частка ринку цих фінустанов становить 8,8 відсотка і 8,7 відсотка відповідно.

З трійки лідерів найактивніше кредитний корпоративний портфель у цьому році нарощував Ощадбанк - за перші дев'ять місяців він збільшив його на 32,8 відсотка.

Таке зростання пов'язане, в основному, з кредитуванням "Нафтогазу України" і компаній енергетичного комплексу.

Активніше, ніж в середньому по ринку, кредитував українські підприємства і Промінвестбанк, підконтрольний уряду Російської Федерації.

Приріст його портфеля склав 14,3 відсотка. За обсягом виданих кредитів корпоративному сектору української економіки ця фінустанова займає 5-е місце з 28,0 мільярдами гривень.

Вище ПІБа, на четвертому місці, розташувався ще один банк з російським "корінням" - ВТБ (29,8 мільярда гривень, частка ринку - 8,6 відсотка).

Ще одна фінустанова з російським капіталом, щоправда з приватним - Альфа-Банк - займає 8-й рядок з портфелем в 18,7 мільярда гривень (частка ринку - 3,1 відсотка).

На шостому і сьомому місцях розташувалися два банки із західноєвропейським капіталом - Райффайзен Банк Аваль і Укрсоцбанк.

Заборгованість юросіб перед "Авалем" (належить Raiffeisen Bank International) до початку жовтня 2011-го досягла 23,9 мільярда гривень, збільшившись за останній рік на 11,1 відсотка.

Укрсоцбанк, що входить в італійську банківську групу UniCredit, наростив свій корпоративний портфель на 4,3 відсотка - до 18,7 мільярда гривень.

Замикають десятку найбільших кредиторів банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго і ПУМБ Ріната Ахметова.

Банк Жеваго з початку року збільшив свій портфель на 5,1 відсотка - до 15,4 мільярда гривень.

Тоді як ПУМБ наростив свій портфель відразу на 37,5 відсотка - до 14,1 мільярда гривень. Проте, зростання відбулося в основному за рахунок приєднання до ПУМБу іншої фінустанови, підконтрольної Ахметову - Донгорбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!