У Клюєва запропонували квотувати експорт нафти і газу

П'ятниця, 25 листопада 2011, 14:12

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує ввести режим ліцензування і встановити квоти на експорт природного газу українського походження в 2012 році в обсязі 5 млн 596,9 тис. куб. м.

Про це ідеться у розробленому міністерством проекті урядової постанови, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Цим же документом квоти на експорт сирої нафти українського походження в наступному році пропонується встановити в обсязі 5 тис. 597,3 тонн.

Як відзначають у МЕРТ, прийняття постанови "дозволить забезпечити формування раціональної структури експорту та імпорту окремих видів товарів і виконання відповідних міжнародних угод України".

Реклама:

"Перелік товарів вноситься з метою забезпечення державного контролю, забезпечення енергетичної безпеки країни, ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів", - ідеться в пояснювальній записці до проекту урядової постанови.

Як відомо, у 2010 і 2011 рр. природний газ і нафта українського походження входили до переліку товарів, що підлягають ліцензуванню, але обсяг квот щодо їх експорту не затверджувався.

При цьому якщо в минулому році ліцензії на експорт природного газу і нафти видавалися за погодженням з профільним міністерством, то в 2012 році МЕРТ пропонує їх видавати з урахуванням рішення створеної ним комісії.

17 червня 2011 року Верховна рада дозволила експорт українського природного газу. Закон "Про основи функціонування ринку природного газу" був доповнений положенням, яке дозволяє НАК "Нафтогаз України" і його дочірнім підприємствам експортувати природний газ, який видобувається в країні, в обсязі, затвердженому профільним міністерством.

На початку вересня 2011 року міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив: якщо "Газпром" буде наполягати на необхідності закупівлі "Нафтогазом" російського газу в надлишкових обсягах, обумовлених у довгострокових газових контрактах 2009 року, Україна буде експортувати газ власного видобутку. Реекспорт російського газу заборонений чинними угодами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!