МВФ цікавиться платіжним балансом України - Арбузов

Четвер, 24 листопада 2011, 09:44

Незважаючи на досить жорстку умову представників Міжнародного валютного фонду при наданні чергового траншу кредиту Україні - підвищити ціну на газ для населення, головним питанням наступного візиту його місії буде дефіцит держбюджету і платіжного балансу.

Таку думку висловив голова Національного банку України Сергій Арбузов в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Це досить жорстка вимога, яку представники МВФ неодноразово озвучували на переговорах. Водночас, на мій погляд, в рамках наступного візиту місії Фонду в Україну, який запланований на грудень, питання буде не в тому, чи змінив Фонд свою думку щодо необхідності підвищення тарифів. Швидше за все, будуть підніматися питання про стан дефіциту бюджету та платіжного балансу, адже зниження розцінок на газ знизить навантаження на бюджет, платіжний баланс і золотовалютні резерви", - сказав він.

При цьому, відповідаючи на питання, чи допоможе узгодження нової зниженої ціни на російський газ зняти претензію МВФ щодо відмови України від підвищення тарифів на газ для населення, Арбузов не виключив, "що при такому розвитку подій буде знайдений компроміс, який влаштує обидві сторони".

Реклама:

"Це може бути, наприклад, нова угода, яка в цій ситуації дасть нашій країні можливість підтримати свою платоспроможність за допомогою нового траншу і дати хороший сигнал інвесторам", - припустив він.

Також глава НБУ підкреслив, що не виключає затягування переговорів, в результаті якого Україна "просто фізично не встигне отримати транш в цьому році".

"Але сьогодні ми прогнозуємо позитивний платіжний баланс до кінця року, уряд працює з дефіцитом всіма доступними йому методами. Тобто, навіть якщо отримання траншу перенесеться на наступний рік, я думаю, що ми в змозі спокійно пережити кінець року", - зазначив Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!