Греції залишилося 20 днів?

Середа, 23 листопада 2011, 12:03

В урядi Грецiї все помiтнiше стає змiна райдужних настроїв на бiльш песимiстичнi, оскiльки країна стоїть на межi банкрутства.

Про це повідомляє Irish Times, передає "Інтерфакс-Україна".

"Грошей залишилось ще на 20 днiв. Без нового транша в груднi ми оголосимо дефолт за облiгацiями на 2,8 млрд євро, не зможемо виплатити зарплати та пенсiї. Ситуацiя дуже серйозна, i питання необхiдно вирiшити на цьому тижнi", - завив грецький чиновник, що побажав залишитися невiдомим.

Черговий кредитний транш на 8 млрд євро був заморожений понад три тижнi тому.

Реклама:

Тим часом опозицiйна консервативна партiя Грецiї - "Нова демократiя" як i ранiше вiдмовляється пiдписувати гарантiї для ЄС.

Лiдер "Нової демократiї" Антонiс Самарас стверджує, що достатньо вже того, що вiн погодився на формування коалiцiйного уряду, а в письмових гарантiях немає необхiдностi, тому що його слову можна довiряти.

Голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер заявив напередоднi, що грецький уряд надасть письмове пiдтвердження своїх зобов'язань з виконання антикризової програми до 29 листопада, проте в самiй Грецiї немає впевненостi в тому, що вимоги ЄС будуть виконанi в такi стислi термiни.

Держборг Грецiї вирiс до кiнця вересня до 360,38 млрд євро, або 165,3% ВВП, повiдомляє мiнiстерство фiнансiв Грецiї.

Близько 276 млрд євро iз загальної суми держборгу становлять держоблiгацiї, решта суми - кредити, наданi Грецiї ЄС i МВФ та отриманi з iнших джерел.

У 2012 роцi настає термiн погашення грецьких держпаперiв на 39,7 млрд євро, а за п'ять рокiв з 2012 року до 2016 рiк включно Грецiї належить виплатити кредиторам близько 182,8 млрд євро.

У країнi не припиняється рецесiя, яка, ймовiрно, продовжиться в 2012 роцi вже п'ятий рiк поспiль, хоча очiкується, що темпи скорочення ВВП сповiльняться до 2,8% з 5,5% у 2011 роцi.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!