Рада прийняла за основу законопроект про банкрутство

П'ятниця, 18 листопада 2011, 16:16

Верховна рада в першому читанні схвалила пропозиції уряду про обмеження терміну банкрутства 18 місяцями, ліквідації - 12 місяцями із можливістю одноразового продовження на шість місяців.

За проект відповідної нової редакції закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (№8531) у п'ятницю проголосували 269 депутатських карток, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Встановлюючи загальні терміни для проведення судових процедур, чинний закон не передбачає конкретних термінів реалізації окремих прав і обов'язків учасників процесу, реалізація яких здорожує і затягує процес, на практиці, до п'яти років", - йдеться в поясненні до документа.

Проект також передбачає, що продаж майна боржника буде здійснюватися виключно через аукціон.

Реклама:

Крім того пропонується виключити з Господарського кодексу главу про визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом, а також скасувати ліцензування діяльності арбітражних керуючих.

"Очікуваний ефект - усунення помилкового уявлення про арбітражного керуючого як про підприємця; підвищення авторитету професії і якості надання послуг", - наголошується в пояснювальній записці.

Згідно з проектом, повідомлення про відкриття процедури банкрутства пропонується розміщувати в мережі інтернет, тоді як сьогодні вони публікуються в газетах "Голос Україні" і "Урядовий кур'єр".

На думку уряду, прийняття нової редакції закону про банкрутство забезпечить прийняття своєчасних і більш ефективних заходів щодо відновлення платоспроможності підприємств, зокрема, дозволить скоротити вартість і зменшити тривалість процедури банкрутства, істотно підвищити коефіцієнт стягнення і як наслідок, поліпшити загальну соціально-економічну ситуацію в країні в цілому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: