Україна пропонує ЄС замінити 10% мита на експорт соняшника на 10% збір

Понеділок, 31 жовтня 2011, 18:42

Україна має намір домовитися з Європейським Союзом про поетапне зниження мита на експорт соняшнику й заміщення його додатковим збором при створенні зони вільної торгівлі.

Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" сказав уповноважений Кабінету міністрів з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький, передають "Українські новини".

"Експортне мито поступово знижується й заміщається додатковим збором, що компенсує різницю між новим митом і показником в 10%. 15 років буде застосовуватися податок (а не експортне мито) еквівалентний діючому експортному миту", - повідомив він.

П’ятницький додав, що застосування цього механізму обумовлено необхідністю виконати зобов'язання про скасування експортних мит.

Реклама:

"Європейці хотіли експортне мито прибрати - у присвяченій цьому питанню статті воно прибирається. Ось вам, будь ласка, графік. Але далі ми переходимо до іншого розділу - "Захисні заходи". Там вводиться поняття surcharge, якого в нас... немає. Це свого роду компенсаційне мито, або компенсаційний податок", - сказав він.

Він пояснив, що в перший рік після підписання мито становитиме 9%, а вищезгаданий додатковий збір - 1%, у другий рік мито буде становити 8%, а збір - 2%, і так протягом 15 років, таким чином, захисний захід фактично залишиться незмінним.

Україна має намір домовитися з ЄС про квоти на експорт 92 тисячі тонн м'яса, 57 тисяч тонн цукру й сиропів, а також 2 мільйони тонн зерна при створенні зони вільної торгівлі.

Також Україна має намір домовитися з Європейським Союзом про безмитний імпорт 45 тисяч автомобілів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!