Проблеми банків будуть приховувати по півроку

Четвер, 27 жовтня 2011, 11:03

Верховній раді пропонують реформувати систему нагляду за проблемними банками та їх ліквідації.

У парламенті зареєстрований відповідний законопроект, який дозволить НБУ вважати банк "проблемним" при неповерненні коштів хоча б по одному вкладу, пише "Комерсант-Україна".

Документом повністю змінюється технологія роботи з неплатоспроможними банками.

Зараз, згідно із статтею 75 закону "Про банки і банківську діяльність", НБУ вводить тимчасову адміністрацію в банки в разі загрози їх платоспроможності. При цьому адміністрація може бути введена при двох і більше порушеннях вимог НБУ.

Реклама:

Після цього адміністратор або санує установу, або НБУ приймає рішення про ліквідацію проблемного банку.

Тепер пропонується, щоб на першому етапі Нацбанк відносив банк до категорії "проблемних" при виникненні хоча б одного з критеріїв.

Це зниження регулятивного капіталу або нормативів капіталу на 10% за місяць; невиконання банком вимоги вкладника або кредитора протягом 5 днів; системне порушення банком законодавства про відмивання доходів; подача недостовірної звітності; систематичне незабезпечення управління ризиками.

Крім того, НБУ зможе встановити додаткові критерії.

При цьому рішення про визнання установи проблемною є банківською таємницею. Інформація про проблеми в установі не буде розголошуватися, поки через півроку його не віддадуть в управління тимчасовому адміністратору.

Банкіри відзначають, що деякі критерії визнання банків "проблемними" є занадто жорсткими

Експерти вважають, що збереження в таємниці проблем банку врятує його від відтоку вкладів, але може стати причиною виведення коштів акціонерами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!