Ахметов обходить СНД і Європу. Чи надовго?

Середа, 19 жовтня 2011, 09:58

Гірничо-металургійний холдинг "Метінвест" став найбільш рентабельною металургійною компанією в Європі.

Це випливає з опублікованої фінзвітності "Метінвесту" за I півріччя, пише "Комерсант-Україна".

У вівторок холдингова компанія гірничо-металургійної групи "Метінвест" - Metinvest BV - повідомила, що в січні-червні 2011 року її консолідований дохід виріс на 71,5% - до 6,99 мільярда доларів, EBITDA - на 67,6% - до 2 мільярдів доларів, чистий прибуток - більш ніж удвічі, до 1,14 мільярда доларів.

При цьому EBITDA Margin становила 28,6%, що є найвищим показником серед металургійних компаній СНД і Європи.

Реклама:

Так, за словами аналітика Renaissance Capital Василя Кулигіна, у російських конкурентів "Метінвесту" - Новолипецького меткомбінату - цей показник становив 27%, "Северсталі" - 25%, "Євразу" - 19%.

"У Європі взагалі мало у кого EBITDA Margin вище 20% через недосконалу вертикальну інтеграцію", - відзначає Кулигін.

Наприклад, у найбільшої сталеливарної компанії у світі - ArcelorMittal - EBITDA Margin становила 12,7%, у європейських активів металургійної компанії ThyssenKrupp - 8,9%.

Високі фінпоказники "Метінвесту" обумовлені позитивними ціновими трендами на глобальному ринку сталі, залізорудної сировини (ЗРС) і коксівного вугілля, зазначив гендиректор "Метінвест Холдингу" Ігор Сирий.

У той же час ціни на металопродукцію демонстрували менш стрімке зростання, ніж фінпоказники "Метінвесту".

Начальник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Андрій Герус вважає, що, крім сприятливої ​​ринкової кон'юнктури, на руку "Метінвесту" зіграло вдале розташування активів компанії поблизу стратегічних ринків збуту металопродукції і залізорудної сировини.

Однак друга половина 2011 року буде менш вдалою, ніж перше півріччя не тільки для "Метінвесту", але і металургів регіону в цілому.

З середини вересня спостерігається серйозне падіння експортних цін на українську металопродукцію, в результаті чого робота окремих неінтегрованих метпідприємств Україна стала нерентабельною.

Слідом за вартістю металу в світі почали знижуватися ціни на ЗРС і коксівне вугілля.

"Але "Метінвест" за рахунок своєї вертикальної інтеграції цілком може утримати лідерство в регіоні за рентабельністю бізнесу", - вважає Герус.

"Метінвест" об'єднує 37 підприємств в Україні, Європі та США. 71,25% акцій Metinvest B.V. володіє СКМ Ріната Ахметова, 23,75% - "Смарт-холдинг" Вадима Новінського, 5% - Clarendale Ltd Володимира Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!