Вінничина та Чернівеччина - лідери енергоефективності, Донеччина та Луганщина - аутсайдери

Четвер, 13 жовтня 2011, 16:48

Щорічний потенціал енергозбереження економіки України становить 11,8 мільярда євро.

Такі підсумки проекту "Рейтинг енергоефективності областей України" виконаного аналітичним центром "Бюро економічних і соціальних технологій" за замовленням компанії СКМ, передає УНІАН.

Рейтинг відображає ефективність використання енергоресурсів по областях України з урахуванням існуючого рівня розвитку економіки. Рейтингування відбувалося в чотирьох базових галузях: промисловості, послугах, сільському господарстві, житлово-комунальне господарство.

Як повідомила директор по зв`язках з громадськістю і комунікаціях СКМ Наталія Ємченко, під час дослідження встановлено, зокрема, що підприємства України витрачають на виробництво 1 євро ВВП вдвічі більше енергоресурсів, ніж у країнах ЄС.

Реклама:

При цьому в цілому по Україні рівень енергоефективності становить 52%, порівняно з країнами ЄС.

За наслідками дослідження, сумарний рейтинг енергоефективності серед регіонів України очолили Вінницька - 71% від аналогічних показників по ЄС, Чернівецька - 70%, Одеська - 70%, Закарпатська - 68%, і Херсонська області - 67%.

Своєму високому місцю в рейтингу Вінницька і Чернівецька області зобов`язані, насамперед, енергоефективності житлового сектора. Вінницька область взагалі є лідером у цій категорії. Показники ефективності житлового сектора становлять 87% для Вінницької і 79% для Чернівецької області порівняно з ЄС.

Найменш енергоефективними визнані області концентрації важкої промисловості Дніпропетровська - 42,5%, Донецька - 53,5% і Луганська - 38,4%.

У секторальному розрізі в середньому по Україні показники енергоефективності для сільського господарства, промисловості, сфери послуг і житлового господарства становлять відповідно 33%, 44%, 72% і 62% від рівня ЄС.

Критично низький рівень енергоефективності в сільському господарстві, на думку авторів дослідження, обумовлений низькою доданою вартістю продукції в цьому секторі національної економіки, порівняно з країнами ЄС.

Ємченко повідомила, що найбільшими споживачами енергоресурсів серед галузей промисловості України є металургія, видобувна промисловість, виробництво неметалевих мінеральних виробів і хімічне виробництво.

Для металургії, хімічного виробництва, виробництва неметалевих мінеральних виробів навіть з урахуванням паритету купівельної здатності показник енергоефективності становить близько 40%, у той же час для видобувної промисловості він дорівнює лише 21%.

Але в той же час, окремі галузі переробної промисловості України за своєю енергоефективністю вже не поступаються ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: