Українці забрали з банків 3 мільярди

Вівторок, 11 жовтня 2011, 09:13

Банки вперше за два роки зіткнулися з відтоком коштів з роздрібних депозитів - населення у вересні зняло внесків на 3 мільярди гривень, при цьому залишки на гривневих рахунках знижуються вже два місяці поспіль.

Українці все ще пам'ятають складну ситуацію осені 2008 року, тому міркування економістів і банкірів про другу хвилю кризи викликали відтік коштів з рахунків в банках, пише видання "Комерсант Україна".

У вересні вперше за два роки відбулося скорочення загального депозитного портфеля фізичних осіб - на 3 мільярди гривень, до 300,3 мільярда гривень, повідомили в Нацбанку.

Останній раз відтік вкладів спостерігався у вересні 2009 року, коли система втратила 1,6 мільярда гривень.

Реклама:

А найбільш значне скорочення портфеля останній раз спостерігалося в березні 2009 року -4,9 мільярда гривень, коли він досяг дна в 191,3 мільярда гривень.

Згодом населення лише поповнювало депозити, збільшивши їх на 50%, або 101 мільярд гривень.

Настрій вкладників погіршився відразу ж після пониження рейтингу США і поширення боргової кризи в периферійних країнах єврозони - за серпень громадяни зняли з гривневих депозитів 810 мільйонів гривень, чого не було вже два роки.

Скорочення депозитного портфеля економісти пояснюють падінням довіри до національної валюти.

За даними НБУ, у вересні населення купило іноземної валюти на 2,09 мільярда доларів більше більше, ніж продало, - це рекордний обсяг з листопада 2008 року.

Попит населення активно підігрівався чутками. Наприклад, у вересні обговорювалася можливість девальвації гривні після парламентських виборів до 10 гривень за долар.

У минулий четвер перший заступник голови НБУ Юрій Колобов заявив про відсутність належних економічних підстав для девальвації гривні на тлі низьких темпів інфляції, рекордного врожаю і високих цін на метали.

Банкіри не можуть спрогнозувати, скільки триватиме відтік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!