Заяви "Газпрому" про дешевий газ для України безпідставні - експерт

Четвер, 8 вересня 2011, 20:43

Заяви російської компанії "Газпром" про те, що Україна одержує російський газ за низькими цінами, є безпідставними.

Про це заявив незалежний експерт з питань енергетики, колишній керівник прес-служби "Нафтогазу України" Валентин Землянський, повідомляє агентство "УНІАН".

"Україна зараз із знижкою платить 360 доларів за тисячу кубометрів - це ціна третього кварталу, Німеччина - 373 доларів за той самий обсяг. Вартість транзиту від України до Німеччини - 70 доларів", - сказав Землянський.

При цьому він наголосив, що якщо від цього відняти 100 доларів згідно з харківськими угодами, тоді можна одержати реальну ціну для України.

Реклама:

"Питання про утриманство, поїзд з дешевим газом - це не до нас", - наголосив він.

У свою чергу, незалежний експерт з питань енергетики Олександр Нарбут відзначив, що європейські компанії, які працюють за довгостроковими контрактами з "Газпромом" неодноразово міняли умови постачань.

"Мабуть, нам доведеться вдаватися до допомоги Шведського права", - сказав він.

Крім того, завідувачка відділу розвитку нафтогазового комплексу Росії і світу Інституту енергетичних досліджень РАН Тетяна Митрова заявила, що якщо ціна була неприйнятною для України, їй не треба було підписувати такий контракт.

"Росія наполягатиме на виконанні контрактів, які було підписано. Так би робила будь-яка країна-постачальник і не треба демонізувати Росію", - сказала вона.

Професор Російського державного університету нафти і газу імені І.М.Губкіна, консультант правління "Газпромбанку" Андрій Конопляник додав, що діючий контракт прив`язаний не до Німеччини, а вартості мазуту, газойлю і дизпального в портах Південної Європи.

"Діючий контракт не має жодного стосунку до цін у Німеччині, там закладена інша формула", - сказав він.

За його словами, контракт був підписаний на піку цін на нафту, тому Україна одержала таку високу ціну на газ.

Як повідомлялося, раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна вже одержує російський газ за ціною нижчою, ніж у багатьох її сусідів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!