В ЄС сподіваються, що не постраждають через "війну" Росії з Україною

Середа, 7 вересня 2011, 17:16

У Єврокомiсiї виходять з того, що конфлiкт мiж Росiєю та Україною в галузi постачання газу не завдасть шкоди Євросоюзу, що причин для занепокоєння немає.

Про це заявив у середу на брифiнгу член Європейської Комiсiї з енергетики Гюнтер Оттiнгер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вiн представляв журналiстам у Брюсселi нову концепцiю з енергетичного законодавства та енергетичної полiтики ЄС в галузi спiвпрацi Євросоюзу з третiми країнами.

Оттiнгеру довелося вiдповiдати на запитання, що робить Євросоюз на випадок чергової "газової вiйни" мiж Москвою та Києвом, щоб європейцi не зазнавали проблем iз постачанням газу.

Реклама:

"Ми спостерiгаємо за полiтичними вiдносинами цих країн. Я спiлкувався з Сергiєм Шматком у Москвi та Юрiєм Бойком у Києвi", - повiдомив Оттiнгер.

Вiн нагадав, що пiд час росiйсько-української газової кризи 2008-2009 рокiв "багато європейцiв жили в крижаних квартирах". Але при цьому Єврокомiсiя не сидiла, склавши руки.

"Ми впровадили систему раннього попередження з Росiєю, i вона дiє. Росiяни вiдразу направляють нам iнформацiю, як тiльки з'являється ризик у постачаннi", - сказав Оттiнгер.

Вiн також нагадав про європейську директиву щодо гарантованого постачання газу упродовж 30 днiв у разi кризової ситуацiї.

Крiм того, наближаються до завершення переговори щодо будiвництва газопроводу, який сполучить пiвнiч i пiвдень Європейського Союзу, вiд країн Балтiї до Iталiї.

За його словами, "впродовж найближчих трьох рокiв буде знайдено рiзнi рiшення, якi допоможуть нам гарантувати запаси енергiї, i це дасть змогу реагувати на кризи".

"Подивимося, як вiдбудуться переговори в Києвi, як розвивається ситуацiя. Сподiватимемося, що вдасться уникнути конфлiкту та розбiжностей. Ми готовi стати посередником", - сказав Оттiнгер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!