На Сумщині підтвердили корупційні оборудки лісника Януковича

Середа, 7 вересня 2011, 14:55

На Сумщині підтвердили факт корупційних оборудок з українською деревиною й примушення лісництв до закупок портретів Януковича з гербами.

Про це повідомив керівник "Бюро аналізу політики" Олег Медуниця, посилаючись на дослідження очолюваної ним установи.

"Було з'ясовано, що сумські лісники до останнього чинили кулуарний спротив спробі нав'язати їм угоди із кіпрським офшором. Проте, допомоги від місцевої влади не отримали. Виторгували менші обсяги і більшу ціну", - зазначив він.

За словами Медуниці, сумський ліс відвантажувався кіпрській офшорці Eloderio Ltd більшістю лісництв. "І це не перша офшорна компанія, з якою примушували співпрацювати лісництва", - каже керівник "Бюро аналізу політики".

Реклама:

"Для кожного лісництва було визначено породи дерев та обсяги забезпечення "офшорки" продукцією. Кругляк не відвантажували. В основному - це високоякісні дубові та ясеневі пиломатеріали, не сушені", - запевнив він.

Очільник аналітичного бюро повідомив, що ціни залежно від специфікації, були значно нижчими від ринкових - від 90 до 170 євро за кубічний метр.

Окрім цього, Медуниця зазначив, що його установа отримала підтвердження того, що у сумських лісгоспах мали місце факти примусу купувати портрети Януковича у київського підприємства "Офіс-про".

"На наш погляд, очевидно, що і в Сумській ОДА, і в правоохоронних органах люди поінформовані про ситуацію зі справами кіпрських офшорів у Сумській області", - заявив він.

"Поки голова Сумської ОДА Юрій Чмирь із оточенням думає, куди б притулити чергову табличку "Зроблено в рамках реалізації Стратегії розвитку Сумської області", сумський ліс "шелестить" на Кіпр, тихо, під пильним наглядом "государевого ока". А у когось "шелест" з'являється в кишенях", - наголосив Медуниця.

Як писала "Економічна правда", керівництво Держагенства лісових ресурсів змусило 300 лісництв закупити на 15 мільйонів гривень портрети Януковича з гербами.

Окрім цього, стало відомо, що керівник Держагентства Віктор Сівець ініціював практику продажу деревини через посередників.

На аукціонах продається не більше половини української деревини. Іншу половину, найкращу, як твердять лісники, їм доводиться віддавати офшорній компанії Eloderio Ltd, яку пов'язують з керівництвом державного агентства. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!