Обміняти валюти відтепер можна лише з паспортом

П'ятниця, 23 вересня 2011, 10:16

Вимога НБУ здійснювати ідентифікацію клієнтів, які обмінюють інвалюту, а також копіювати документи таких клієнтів незалежно від суми операції вступила в силу.

Про це йдеться в постанові Нацбанку.

Вимога поширюється на валютообмінні операції, що здійснюються банками та пунктами обміну валют на суму в еквіваленті до 50 тисяч гривень і вище.

З 23 вересня 2011 року фізособа зможе обміняти в одному банку протягом дня валюту на суму 150 тисяч гривень, а не 80 тисяч гривень як це здійснювалося раніше.

Реклама:

При цьому банки зобов'язані будуть вносити особисті дані клієнта в систему банківського обліку.

Для цього клієнт повинен пред'явити документ, що засвідчує його резидентність.

Крім того, фізичним особам надається можливість здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти за гривні через банкомати.

При цьому, комісійна винагорода під час проведення валютно-обмінних операцій через банкомати відсутня, а курс купівлі продажу іноземних валют за гривні єдиний при здійсненні операцій, як через власні каси банків, пункти обміну іноземної валюти, так і через банкомати.

"З метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тисяч гривень до 150 тисяч гривень здійснюватиметься повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства про відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом", - вважає НБУ.

Регулятор раніше заявляв, що така перевірка резидентності фізичних осіб відповідає рекомендаціям міжнародної Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей - FATF.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!