Аграрії б'ють на сполох: зернові мита руйнують ринок

Понеділок, 19 вересня 2011, 13:31

Аграрнi асоцiацiї просять президента сприяти скасуванню вивiзних мит на зерно.

Про це йдеться у вiдповiдному зверненні до президента Віктора Януковича, яке пiдписали вісім агарних асоціацій, повідомляє Українська аграрна конфедерація.

Представники громадських органiзацiй просять главу держави сприяти вiльному експорту сiльськогосподарської продукцiї, а також вiдновленню вiдшкодування податку на додану вартiсть (ПДВ) при експортi зернових.

У зверненнi наголошується, що з 1 липня 2011 року Україна припинила вiдшкодування ПДВ експортерам зернових i технiчних культур i ввела експортнi мита на пшеницю, ячмiнь i кукурудзу. Окрім цього, розглядається можливiсть продовження мит i встановлення їх на експорт олiйних i соняшникової олiї.

Реклама:

Аграрiї вважають, що наслiдки вiд таких заходiв будуть украй негативнi.

На їхню думку, Україна втратить експортнi ринки, зменшаться доходи сiльгоспвиробникiв, також очiкується зниження валютних надходжень до країни, рiзке погiршення iнвестицiйного клiмату.

В листі зазначається, що за час дiї вивiзних мит на зерно обсяги експорту зернових рiзко знизилися - до 1,8 мільйона тонн у липнi-серпнi 2011 року, тодi як у 2010 роцi за цей перiод обсяг експорту становив 3,85 мільйона тонн.

Як повiдомлялося, Україна з 1 липня до 1 сiчня 2012 року ввела мито на експорт пшеницi -  9%, але не менше 17 євро за тонну, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро за тонну, i ячменю - 14%, але не менше 23 євро за тонну.

Мiнагропрод нещодавно iнiцiював скасування мит, проте уряд не пiдтримав цю пропозицiю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: