Німеччина схвалила розширення антикризового фонду

Середа, 31 серпня 2011, 17:38

Уряд Німеччини схвалив законопроект щодо модернізації Європейського фонду фінансової стабільності, зокрема збільшення внеску ФРН з 123 мільярдів євро до 211 мільярдів євро.

Це рішення повинні протягом місяця схвалити обидві палати німецького парламенту, повідомляє Reuters.

Окремі представники коаліції, на підтримку якої розраховує канцлер Ангела Меркель, раніше висловлювали сумніви щодо доцільності модернізації стабфонду.

Зокрема, критики незадоволені тим, що Брюссель отримає дуже багато важелів влади.

Реклама:

Тим часом, прихильники розширення ролі стабфонду заявляють, що йому потрібно передати ряд функцій, які дозволять більш ефективно вести боротьбу з кризою єврозони.

Зокрема, стабфонд отримає право скуповувати держоблігації країн-боржників, видавати кредити і надавати державам єврозони кошти для рятування банків.

Відзначимо, що Німеччина, яка є найбільшою економікою Європи, виділяє близько чверті всіх коштів, які витрачаються на підтримку проблемних країн єврозони, таких як Ірландія, Португалія і Греція.

Втім, інші країни, що надають допомогу, також мають істотний вплив.

Нещодавно Фінляндія запропонувала європейським країнам заснувати в Люксембурзі спеціальну холдингову компанію і передати їй грецькі державні активи, які будуть служити заставою за новими кредитами для Афін.

Як повідомляло Reuters, фіни не готові брати участь у наданні допомоги Греції без такої застави.

Це може поставити під загрозу виділення Афінам більше ста мільярдів євро допомоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: