Росіяни підуть в Арктику разом з американцями

Вівторок, 30 серпня 2011, 20:15

Компанія "Роснєфть" буде освоювати арктичний шельф спільно з компанією ExxonMobil.

Це випливає з угоди про стратегічне співробітництво, яка підписана російською та американською нафтовими компаніями у вівторок в Сочі, повідомляє BBC.

Підписанню цієї угоди передувала зустріч глави "Роснєфті" Едуарда Худайнатова і президента ExxonMobil Development Ніла Даффіна з російським прем'єром Володимиром Путіним.

"Сьогоднішня подія, безумовно, буде позитивно сприйнята світовими енергетичними ринками, тому що з'являться нові горизонти", - заявив Путін на зустрічі в Сочі.

Реклама:

Путін пояснив, що в рамках підписаної угоди "Роснєфть" буде працювати з однією з провідних світових компаній на російському арктичному і глибоководному шельфі, а також отримає можливість брати участь в проектах ExxonMobil, в тому числі в Техасі і Мексиканській затоці.

У повідомленні американської компанії з приводу угоди говориться, що угода передбачає інвестування близько 3,2 мільярда доларів на геологорозвідку та освоєння декількох ділянок "Роснєфті", на які у російської компанії є ліцензії.

Мова йде про ліцензійні ділянки Східно-Пріновоземельскі - 1, 2 і 3 в південній частині Карського моря і Туапсинську ділянку у Чорному морі.

Ці райони ExxonMobil називає "одними з найбільш багатообіцяючих і найменш вивчених ділянок світового шельфу з високим потенціалом рідких вуглеводнів і газу".

Для "Роснєфті", крім можливості одержати частки в ряді геологорозвідувальних проектів ExxonMobil в США, угода може також відкрити дорогу до участі в проектах американської нафтової компанії і в інших країнах.

У січні 2011 року "Роснєфть" уклала угоду з британською ВР, що передбачала створення стратегічного партнерства, в рамках якого компанії повинні були обмінятися акціями і разом освоювати Арктику.

Угода з ВР розроблялася за активної участі віце-прем'єра уряду Росії Ігоря Сєчіна і також була особисто схвалена Путіним.

Однак ця угода розвалилася через протидію російських партнерів у спільній компанії ТНК-ВР - консорціуму AAR, який протягом декількох місяців блокував угоду щодо обміну акціями "Роснєфті" і ВР.

Інформаційні агентства з посиланням на неназвані джерела в "Роснєфті" повідомляли тоді, що держкомпанія вийшла з угоди через неприйнятні умови AAR.

Експерти відзначали, що "Роснєфть" не влаштовувала як ціна за частку AAR в ТНК-ВР, так і те, що в результаті обміну акціями ААR міг би отримати свою частку в найбільшій російській нафтовій компанії, а в раді директорів "Роснєфті" міг з'явитися представник AAR.

У підсумку в середині травня "Роснєфть" відмовилася продовжувати укладання угоди з обміну акціями з BP.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!