Росія може поповнити свої засіки українським продовольством

Четвер, 25 серпня 2011, 10:32

Росія може закупити українські продукти для свого державного резерву.

Для України це шанс збути надлишок цукру, якому російська сторона вперто не хотіла дати доступ на ринок, пише "Дело".

Така можливість буде обговорюватися на сьогоднішній зустрічі делегації Федерального агентства з державних резервів Росії з керівництвом Держрезерву України.

"В ході візиту сторони планують обговорити можливості поставок українських продовольчих товарів до державного резерву Російської Федерації", - йдеться в повідомленні українського відомства.

Реклама:

Також в ході дводенного візиту планується обговорити співробітництво в питаннях формування, зберігання і обслуговування державних матеріальних резервів.

Відкрите питання - які саме категорії продуктів російське відомство може придбати в Україні.

Зерна цього року в Росії свого вдосталь, крім того воно в середньому на 40 доларів дешевше, ніж в Україні, так що навряд чи воно зацікавить російський Держрезерв.

А вершковим маслом, сухим молоком, м'ясними продуктами, які традиційно закуповуються в резерви, ми й самі не багаті.

З продуктів, які Україна теоретично могла б поставляти в засіки Російської Федерації, експерти виділяють цукор.

Нагадаємо, що цього року виробництво цукру в нашій країні очікується на рівні 2,0-2,2 мільйони тонн, що значно перевищує внутрішню потребу.

Доступу на російський ринок для українського цукру вже рік безуспішно домагається аграрний блок уряду.

Враховуючи специфічність процедури закупівель у держрезерв за державні кошти, експерти відзначають, що навіть у разі укладення контракту, угода буде понад вигідною для української сторони.

"На перший план виходить питання ціни, яка швидше за все не буде високою, оскільки платить держбюджету",-зазначив один з учасників ринку.

Однак реалізація цукру до Росії, хай навіть з мінімальною маржею допомогла б розвантажити внутрішній ринок, де залишаються мінімум 200 тисяч тонн цукрового піску, які можуть негативно впливати на внутрішні ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!