Інвестиційний клімат в Україні подобається лише "кіпріотам"

Вівторок, 23 серпня 2011, 20:12

Українське статистичне відомство днями відзвітувало про зростання уп'ятеро прямих іноземних інвестицій за підсумками першого півріччя.

Водночас, опитані Deutsche Welle економісти, аналізуючи статистику, не бачать приводів для оптимізму.

Як відомо, згідно з даними Держстату, у першому півріччі 2011 року в економіку України іноземними інвесторами вкладено майже 2,8 млрд. доларів прямих інвестицій.

З країн ЄС надійшло 82% загального обсягу, з країн СНД - 3% і ще 15% - з решти країн світу.

Реклама:

Абсолютна більшість грошових вкладень, як і у попередні роки надійшла з Кіпру, на другому місці Німеччина, на третьому - Нідерланди.

Натомість обсяги капіталу інвесторів із США, Польщі та Італії за цей період зменшилися.

Коментуючи ці тенденції міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв зауважив, що Україна вийшла з інвестиційної кризи.

Водночас, експерти, які докладно ознайомилися з даними Держстату, оцінюють ситуацію менш оптимістично.

"Приріст інвестицій за першу половину 2011 року удвічі менший, ніж за другу половину 2010 року - тільки 5,5%. Це не прорив", - сказала в інтерв'ю DW заступниця директора Української асоціації інвестиційного бізнесу Ольга Трипольська.

На її думку, вплив на цю статистику мали декілька факторів.

"Якщо оцінювати загальну макроекономічну ситуацію, у першій половині року вона була не дуже оптимістичною і в країнах ЄС, і в США. E інвесторів було дуже багато проблем і вони обережно оцінювали ризики, пов'язані з інвестуванням. Україна поки є країною ризику. І зусилля уряду щодо реформування і зміни ситуації, зміни інвестиційного іміджу України, поки не приносять тих результатів, на які очікували", - зазначила вона.

Водночас, як зазначив у розмові з DW економіст Віденського інституту порівняльних економічних досліджень Василь Астров, головним досягненням останнього періоду більшість іноземних інвесторів вважають відносну політичну стабільність в Україні у порівнянні з попередніми роками.

Тим не менше, каже Астров, на відміну від "помаранчевої" влади, яка за кожної нагоди підкреслювала пріоритетність залучення іноземних інвестицій, нинішній уряд такої зацікавленості так активно не афішує.

Експерт пов'язує це з бажанням команди Януковича створити максимально вигідні умови для великого промислового бізнесу олігархів, наближених до влади.

"Ця політика спрямована на посилення вітчизняного великого бізнесу, адже великий бізнес виграє від нинішнього курсу більше, ніж малий та середній. Тобто, можна говорити про те, що йде курс на розпродаж державних активів до рук українських олігархів", - наголошує експерт.

Економісти наголошують, що без подолання корупції та правової незахищеності, покращення інвестиційного неможливе.

"Є рішення Севастопольського міського суду, який просто не визнає облігації боргом і відмовляє власникам облігацій в отриманні від емітента грошей у справі про банкрутство заводу марочних вин. Як таке рішення суду може надихати інвестора?", - запитує Трипольська.

Особливу увагу експерти звертають як на походження так і на природу капіталовкладень, адже лідером за інвестиціями в Україну залишається офшорний Кіпр, що викликає у економістів неприховану іронію.

"Це, перш за все, російський та український капітал, який полишив ці країни у попередні роки, - стверджує Астров.

За його словами, йдеться не про державу Кіпр, а про банальну циркуляцію капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!