Росія отримає збитки через Митний союз – ЗМІ

Понеділок, 22 серпня 2011, 11:15

Російська частка імпорту в країни Митного союзу може бути майже на 4 відсоткових пункти вища, ніж йдеться в угоді між державами - 87,97%.

Саме на основі цього показника з вересня 2010 року розподіляються мита між державами союзу незалежно від місця їх збору, пише видання "Ведомости".

Але якби частка залежала від реальних обсягів імпорту, то в I кварталі Росія отримала б 92,1% всіх мит, Білорусь - 3,79%, Казахстан - 4,11%, а в II кварталі - 91,98, 3,41 і 4,61% відповідно, розповів виданню російський федеральний чиновник, який готував статистику.

Виходячи з цифр і обсягу імпорту в Митний союз у першому півріччі в 146 мільярдів доларів російських бюджет міг недоотримати тільки за січень - червень 2011 року близько 18,5 мільярда рублів, пише видання, з посиланням на експерта Економічної експертної групи Іллю Прилепського.

Реклама:

Цифри імпорту та ввізних мит зв'язати досить важко, підкреслив федеральний чиновник, склад імпорту може змінюватися, за ним змінюється і середній рівень мит: "Чесно кажучи, поки я не можу зробити з цього ніяких висновків".

Про розбіжності цифр на папері і на ділі вперше в кінці червня заявив керівник Федеральної митної служби Росії Андрій Бельянінов.

Борг партнерів по союзу перед Росією з вересня 2010 року він оцінив в 22 мільярди рублів і визнав за необхідне переглянути угоду.

Мінфін назвав цю суму розрахунковою величиною, отриманою аналітичним шляхом, таким чином, вона не може розглядатися як борг республік.

Але в Мінфіні не виключили, що якщо дисбаланс збережеться, то Росія ініціює консультації щодо перегляду пропорції.

Представник секретаріату першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова намір Росії переглянути пропорцію не коментує.

Партнерів по союзу ідея переглянути угоду не влаштовує.

Білоруські митники в червні назвали заяву Бельянінова некоректною, а диспаритет пов'язали з тим, що товари спочатку ввозяться в Росію, а потім - у Білорусь.

Розрахунки робилися за 2007 і 2008 роки, коли у Казахстану були свої ставки, зауважує віце-президент ТПП Казахстану, колишній заступник голови комітету митного контролю Мінфіну Ігор Тен.

"Уніфікувавши ставки в основному на рівні російських, країна втратила доходи від імпорту. Тому немає сенсу відштовхуватися від сьогоднішньої статистики при уніфікованих митах", - заявив він.

До того ж були укладені усні домовленості два роки не переглядати пропорцію - поки не нагромадиться досить статистики, стверджує Тен.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!