Українську ріллю переоцінять

Понеділок, 15 серпня 2011, 09:24

Кабінет міністрів минулого тижня ухвалив рішення збільшити нормативно-грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення в 1,7 разу.

З 1 січня 2012 року гектар ріллі, який зараз у середньому коштує 11,8 тис. гривень, подорожчає до 20 тис. гривень, пише газета "Экономические известия".

Нові розцінки будуть упроваджені на всій території Україні: з 1 січня 2012 року всі землі будуть переоцінені згідно з новими тарифами.

Нормативна грошова оцінка землі формує базу, від якої розраховуються орендні платежі, і її підвищення автоматично збільшує витрати сільгоспвиробників, які орендують наділи, відзначає видання.

Реклама:

"Відповідно удвічі виросте і орендна плата за використання земельних паїв - в середньому до 700 гривень за гектар", - вказується в повідомленні Державного агентства земельних ресурсів.

Як відомо, мінімальна ставка оренди в Україну становить 3% від нормативної грошової оцінки землі, проте в окремих випадках орендар (як правило, з числа великих аграрних холдингів) виплачує підвищену ставку, яка може досягати 5%.

Однак набагато більш часті зворотні випадки, коли власник паю отримує на руки менше належної йому за законом суми.

Збільшивши на папері ціну землі, влада переймалася тим, щоб реальна вартість не надто розходилася з фактичним станом і вартістю наділу.

Так, усім селянам наказано почати працювати над поліпшенням якості землі.

До кінця 2011 року фермери, які обробляють понад 100 га ріллі, повинні розробити проекти землеустрою - документ, в якому з урахуванням екологічного стану та якості землі будуть економічно визначені сівозміни та впорядкування ділянки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!