Росія може випасти з десятки найбільших економік світу

П'ятниця, 12 серпня 2011, 12:04

ВВП Росії у другому кварталі 2011 року, згідно з даними Росстату, виріс на 3,4%, хоча Мінекономрозвитку чекав зростання на 3,7%.

Це означає, що навіть якщо в другому півріччі російська економіка прискориться так, як очікує МЕР, то темпи зростання за підсумками 2011 року все одно становитимуть не 4,2%, а 4,125%, повідомляє Slon.ru.

За підрахунками "Ренесанс Капіталу", якщо барель нафти дешевшає на 15 доларів, то російський ВВП у другому і третьому кварталах після падіння втрачає 1,2 відсоткового пункту.

У квітні - червні нафта коштувала близько 115 доларів за барель, зараз - майже 100 доларів.

Реклама:

Якщо така ціна збережеться, то в четвертому кварталі Росію чекає уповільнення до 2,6%.

"Банк Москви" зараз прогнозує, що зростання ВВП РФ за підсумками 2011 року становитиме 3,9% і в подальшому російська економіка залишиться на траєкторії приблизно 4-процентного зростання.

"Перебування на цій траєкторії є застоєм, оскільки означає зниження частки Росії у світовій економіці і, швидше за все, випадання з десятки найбільших економік світу в перспективі до 2020 року", - йдеться в доповіді банку.

За даними Світового банку за 2010 рік Росія займала 6 - е місце в світі за обсягом ВВП з урахуванням паритету купівельної спроможності національної валюти і 11-е місце в світі за номінальним обсягом ВВП.

Нагадаємо, що "Банк Росії" знизив курс рубля щодо долара США приблизно на 90 копійок до 29,4166 рубля за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!