Поглинання білоруської труби не змінить ціну на газ для Лукашенка?

Вівторок, 5 липня 2011, 10:35

Прив`язування продажу компанії "Белтрансгаз" і контракту на постачання газу до Білорусі може призвести до затягування переговорів.

Про це повідомили в управлінні інформації ВАТ "Газпром" за підсумками телефонної розмови керівника компанії Олексія Міллера і першого заступника прем`єр-міністра Республіки Білорусь Володимира Семашка, інформує УНІАН.

"На жаль, білоруська сторона продовжує пов`язувати підписання документів з "Белтрансгаз" з узгодженням умов нового контракту на постачання газу до Білорусі. На нашу думку, це може призвести лише до затягування переговорного процесу і нічого не змінить, по суті", - сказав за підсумками розмови Міллер.

Наголошується, що сторони обговорили перспективи підписання документів з купівлі ВАТ "Газпром" 50% акцій ВАТ "Беілтрансгаз".

Реклама:

Зазначалося, що практично всі пункти проекту договору узгоджено.

Було також наголошено, що умови чинного до кінця 2011 року контракту не можуть бути змінені.

30 червня Міллер заявив, що "Газпром" готовий купити 50% компанії "Белтрансгаз" за 2,5 мільярда доларів "буквально завтра".

ВАТ "Газпром" з 2010 року є власником 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз".

Керівники уряду Білорусі і "Газпрому" неодноразово заявляли про готовність до укладення угоди з купівлі-продажу акцій "Белтрансгазу", однак Мінськ пов`язав контракт з договором на постачання газу до Білорусі в 2012-2014 роках.

"Газпром" такі умови не влаштували.

У 2007-2010 роках "Газпром" поетапно викупив 50% акцій "Белтрансгазу" за 2,5 мільярда доларів, перераховуючи щороку 625 мільйонів доларів за 12,5 відсотка акцій.

Угоду було укладено, виходячи з оцінки ринкової вартості ВАТ "Белтрансгаз" у 5 мільярдів доларів, яку провів у 2006 році банк ABN Amro.

"Белтрансгаз" є монополістом на білоруському газовому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!