Коломойський захищатиметься у Швеції від американців

Вівторок, 5 липня 2011, 09:20

"Укрнафта" оскаржила рішення Стокгольмського арбітражу, яким компанію забовязали виплатити 145,7 мільйона доларів.

Як повідомило джерело видання "Комерсант-Україна", рішення вже оскаржено в Апеляційному суді Швеції.

Нагадаємо, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов'язав "Укрнафту" виплатити американській Carpatsky Petroleum Corporation 146,9 мільяйона доларів компенсації за невиконання умов угоди про спільну розробку Рудовсько-Червонозаводського газоконденсатного родовища в рамках СП.

СП "Укркарпатойл", про який йде мова в позові, було створено в 1995 році. На момент створення 55% підприємства належало "Укрнафті", 45% - Carpatsky Petroleum, зареєстрованої в штаті Техас.

Реклама:

У липні 1996 року про права на частку в СП заявила вже інша компанія Carpatsky Petroleum, зареєстрована в штаті Делавер.

Генеральна прокуратура оскаржила процедуру правонаступництва. І в результаті рішення Вищого госпсуду Україні частка "Укрнафти" в СП збільшилася до 100%.

Як повідомлялось, Carpatsky Petroleum в березні 2011 року подала ще один позов до "Укрнафти" про стягнення 454,9 мільйона доларів.

У 2010 році СП "Укркарпатойл" видобуло 23 тисяч тонн нафти вартістю 19-20 мільйонів за нинішніми цінами.

Джерело видання в "Укрнафті" розповіло, що там категорично не згодні з рішенням суду.

"Перш за все мова йде не про ту Carpatsky Petroleum з Техасу, яка створила з нами спільне підприємство, а про нову компанію з штату Делавер з новими засновниками", - зазначив співрозмовник.

За його словами, втрачений прибуток нараховано виходячи з вартості газу, який гіпотетично можна було видобути.

 В "Укрнафті" розповіли, що в якості прецеденту для вирішення Carpatsky Petroleum навела приклад китобійного судна, заарештованого в Росії наприкінці ХIХ століття. Тоді його власник у суді домігся компенсації вартості китів, яких вони не вбили, а також проживання моряків в готелі.

За словами співрозмовника, в розпорядженні "Укрнафти" також є листи представників Carpatsky Petroleum, в яких вони визнають, що порушили умови інвестдоговору і не могли інвестувати в розробку родовища через погане фінансове становище.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!