АМКУ вимагає обґрунтованих комунальних тарифів у Києві

Понеділок, 4 липня 2011, 10:59

Антимонопольний комітет офіційно рекомендував Київській міській держадміністрації, Мінрегіонбуду, Державній інспекції з контролю за цінами та НКРЕ вжити заходів щодо забезпечення прозорих і обґрунтованих тарифів на комунальні послуги у Києві.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу АМКУ.

За даними відомства, КМДА при встановленні тарифів на опалення і гарячу воду не дотримувалася вимог нормативно-правових актів.

"У Києві не визначені ні виробники, ні виконавці послуг з централізованого опалення і постачання гарячою водою. Внаслідок цього житлово-експлуатаційні організації, які фактично надають послуги, але юридично не визначені їх виконавцями, неможливо притягнути до відповідальності за невиконання зобов'язань перед споживачами. Йдеться про здійснення перерахунків за ненадання або надання не в повному обсязі послуг, зниження їх якості", - сказано в повідомленні.

Реклама:

В АМКУ підкреслили, що КМДА встановила тарифи на зазначені послуги без висновків Державної інспекції з контролю за цінами в Києві, при відсутності даних про опалювальну площу житлового фонду столиці, без урахування фактичного розподілу виробленої теплоенергії й в умовах завищення норм споживання послуг з гарячого водопостачання.

На вимогу комітету Мінрегіонбуд має внести зміни до Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді.

Зокрема, визначити, що виконавцями послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води можуть бути тільки суб'єкти природних монополій, які мають відповідну інфраструктуру.

АМКУ також наполягає, щоб НКРЕ затвердила обов'язковий для виконання нормативний акт, який передбачає розподіл виробленої та відпущеної теплопостачальними підприємствами теплової енергії для виробництва послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води між категоріями споживачів: населення, бюджетні установи, інші споживачі.

НКРЕ також повинна ввести порядок розробки і затвердження інвестиційних програм розвитку теплових мереж, які будуть включатися до тарифів на теплову енергію, з обов'язковим урахуванням пристрої обліку спожитої теплової енергії.

При цьому Держінспекція з контролю за цінами повинна забезпечити безумовне дотримання порядку формування, встановлення і застосування діючих тарифів на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води в Києві, перш за все про надання висновків щодо обгрунтованості витрат саме виробників, виконавців послуг.

Про результати проведеної роботи державні органи повинні повідомити комітету протягом місяця.

"Влада, відповідальна за встановлення тарифів на послуги ЖКГ у Києві, повинна спрацювати як єдиний механізм: злагоджено та рішуче - вартість послуг повинна бути економічно обгрунтованою. Антимонопольний комітет наполягає на цьому", - підкреслив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: