Думка експерта: Підвищення цін на газ потрібне не лише МВФ

Четвер, 28 липня 2011, 14:39

У Міжнародному валютному фонді не задоволені змінами в бюджеті України і чиними тарифами на газ і тепло для населення.

Про це ідеться у звіті за підсумками переговорів української урядової делегації з керівництвом МВФ у середині червня.

На думку економіста ІГ "Арт Капітал" Олега Іванця, це свідчить у першу чергу про жорстку позицію Фонду в питанні підвищення ціни на газ для населення.

Але крім вимог МВФ підвищення цін на газ має і суто економічне обґрунтування, відзначив експерт у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

"Початковий бюджет "Нафтогазу" на 2011 рік передбачав залучення 3 млрд. гривень кредитних ресурсів для покриття дефіциту. Однак де-факто за перше півріччя "Нафтогаз" отримав 8,5 млрд. гривень тільки від уряду у вигляді ОВДП і ще близько 1 млрд. гривень у вигляді кредитів від держбанків", - зазначив він.

"За результатами півріччя уряд переглянув свій бюджет у бік більш жорсткої економії і вивільнив кошти для збільшення дефіциту "Нафтогазу" до 8,5 млрд. гривень. Проте, як сказано вище, весь цей ліміт вже використаний", - наголосив Іванець.

Експерт нагадав, що "Нафтогаз" активно купував газ у першому півріччі, оскільки ціни у цей період нижчі, ніж у другому, і вже вибрав три чверті плану близько 20 млрд. кубометрів.

Далі, якщо ціни на газ не будуть переглянуті і ціни для населення не будуть збільшені, то зростання дефіциту у другому півріччі буде близько 80 доларів за тисячу кубометрів газу, що імпортується.

"Оскільки залишилася імпортувати близько 8 млрд. кубометрів, то дефіцит у другому півріччі складе 640 млн. доларів або 5,1 млрд. гривень. Разом, загальний дефіцит "Нафтогазу" за 2011 рік складе 13,6 млрд. гривень, або 1,06% від оцінки ВВП 2011 року", - прогнозує Іванець.

"Це досить багато, і на тлі глобальних проблем із держфінансами провідних держав може негативно позначитися на оцінці надійності України як позичальника, що загрожує суттєвими проблемами для економіки, тому уряд фактично змушений підвищити ціни для населення (якщо не вдасться домогтися зниження цін від Росії)", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!