45 мільйонів американців отримують продовольчі талони

Понеділок, 25 липня 2011, 13:40

У зв'язку з бюджетною кризою в США гостро постало питання так званих продовольчих талонів  або Food stamps.

У розпал боротьби навколо державного боргу США республіканці хочуть істотно скоротити витрати на цю програму, демократи - максимально її зберегти, пише Eсonomist.

Поки в Конгресі сперечаються з приводу скорочення витрат, зростаюче число американців думає про "хліб насущний".

Кількість громадян США, що беруть участь у програмі продовольчої допомоги Food stamps до квітня 2011 року досягла майже 45 мільйонів чоловік.

Реклама:

Кожен сьомий американець зараз користується урядової продовольчою допомогою.

Це при тому, що Міністерство сільського господарства, яке керує програмою, зазначає, що тільки дві третини мають право підписатися на програму, витрати на яку виросли 35 мільярдів доларів в 2008 році до 65 мільярдів доларів в 2010 році.

Республіканці в палаті представників хочуть приборкати стрімке зростання показників програми.

У своїх начерках бюджету на наступний рік вони запропонували зменшити суму асигнувань на цю програму приблизно на 20 відсотків і змінити її статус з "федеральної програми" на "одноразові субсидії" для кожного штату, які будуть виплачуватися у фіксованих сумах незалежно від потреби конкретної людини.

Захисники бідних вважають такі скорочення безсовісними. Продовольчі талони, на їхню думку, аж ніяк не щедрі.

Кожна людина отримує суму, яка залежить від його доходу, майнового стану та складу сім'ї, причому середній розмір допомоги становить 133 долари, а максимум - 200 доларів в місяць.

Вони кажуть, що несправедливо стверджувати, що учасники програми не заслуговують такої допомоги, тому що близько половини з них діти, а ще 8% - літні малозабезпечені люди.

Тільки 14% домогосподарств США, що беруть участь в програмі мають доходи вище межі бідності, 41% мають дохід вдвічі нижче і 18% - не мають доходів взагалі.

Менше десятої частини одержувачів продовольчої допомоги беруть участь також і в інших програмах підтримки.

Програма продовольчої допомоги населенню в США допомагає також стимулювати економіку, причому більше, ніж інші види державної підтримки, так як її одержувачі настільки бідні, що витрачають її практично негайно.

Аналітики Moody's, які оцінили ефективність різних видів підтримки населення, встановили, що продовольчі талони є найбільш ефективними, даючи підвищення економічної активності на 1,73 долара за кожен витрачений державою долар. Страхування від безробіття зайняло лише друге місце - 1,62 долара.

Українська аграрна конфедерація

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!