"Газпром" значно підняв ціну газу для Молдови

Середа, 20 липня 2011, 18:25

"Газпром" підвищив у третьому кварталі ціну на газ для Молдови до 361,17 долара з 321,7 за тисячу кубометрів.

Про це, повідомили Reuters в правлінні російсько-молдовської компанії "Молдовагаз", передає Reuters.

"При збереженні темпів зростання світових цін на нафтопродукти в четвертому кварталі прогнозується подальше зростання ціни імпорту газу Молдовою до 395,24 долара за тисячу кубометрів", - повідомив співробітник "Молдовигаз".

З урахуванням поправки на калорійність зазначені ціни складуть 367,67 і 401,06 долара за тисячу кубометрів відповідно.

Реклама:

За розрахунками "Молдовагаз", середня закупівельна ціна російського газу в 2011 році становитиме 343,84 долара і "значно перевищить параметри, закладені молдавським агентством з регулювання у діючий тариф".

На цій підставі "Молдовагаз" має намір домагатися дозволу підвищити внутрішній тариф на паливо.

Ціна на газ для Молдави розраховується щокварталу за формулою, в яку входить середньоарифметичне значення ціни реалізації газу "Газпрому" в країни далекого зарубіжжя за дев'ять місяців, що передували початку року поставки, з урахуванням індексу зміни цін на нафтопродукти на світовому ринку.

Контракт "Газпрому" з "Молдовагаз" закінчується в 2011 році, і сторони вже обговорюють новий договір - строком на п'ять років. Передбачається, що формула розрахунку ціни на газ збережеться.

Відповідно до законодавства, тариф на газ для молдовських споживачів переглядається, якщо коливання компонентів тарифу перевищують 5,0 відсотків від колишньої ціни з урахуванням курсу молдавської леї до долара.

Останній раз середній тариф на газ Молдови підвищився з 1 лютого - на 12,2 відсотка - до 4599 леїв за 1000 кубометрів.

Статутний капітал "Молдовагаз", 50,0 відсотків якої належить "Газпрому", 35,33 відсотка - Молдові та 13,44 відсотка - адміністрації Придністров'я, становить 113 мільйонів доларів.

У 2005 році Придністров'я заявило про передачу своїх акцій в довірче управління "Газпрому".

Загальний борг Молдови за російський природний газ перевищує 2,6 мільярда долара, в основному це борг придністровського регіону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: