Бюджет почав отримувати кошти від мита на експорт зерна

Середа, 20 липня 2011, 09:41

Кошти, отримані від сплати мит на експорт зерна зернотредйерами, почали надходити до українського бюджету.

Про це заявив глава Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко у коментарі газеті "Дело".

"Так, вони надходять до бюджету. Якби ці кошти були потім перерозподілені між селянами, це зменшило б напругу на ринку, але цього не передбачено", - сказав він.

За оцінками експертів, сумарні втрати агросектору від введення двох податкових новацій - скасування ПДВ при операціях із зерном і введення експортних мит (обидві діють в Україні з 1 липня) - оцінюються у 18 млрд. гривень у вигляді недоотриманих доходів від продажу зерна та зниження закупівельних цін.

Реклама:

За словами Козаченка, нині в Україні склався рівень цін, який у деяких регіонах не покриває навіть собівартість зерна.

За його словами, у найбільш важкому становищі перебувають фермери із західних регіонів, оскільки через віддаленість від портів вони втрачають ще близько 100 гривень за тонну зерна тільки на транспортуванні.

Враховуючи невизначений термін дії мита (до 1 січня 2012 року, і зараз активно дискутується можливість їх скасування), аграрії намагаються притримати зерно у розрахунку на більш привабливу кон'юнктуру.

Однак ця практика також несе ризики.

"Утворюється великий надлишок зерна, і якщо мита навіть будуть скасовані, наприклад, у вересні, то цей надлишок буде тиснути на ринок аж до початку листопада", - прогнозує Козаченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!