Білорусь проситься до терміналу в Одесі

Понеділок, 18 липня 2011, 09:58

Білорусь зацікавлена в участі у проекті будівництва ЗПГ-терміналу на чорноморському узбережжі України.

Про це у п'ятницю заявив посол країни Валентин Величко, пише газета "Комерсант-Україна".

"Це буде ще один важливий напрямок спільної роботи України і Білорусі, що забезпечує диверсифікацію постачань енергоносіїв в наші країни", - сказав він.

Білоруський посол додав, що країни вже випробували транспортування каспійської нафти трубопроводом "Одеса-Броди" на Мозирський НПЗ.

Реклама:

Від докладніших коментарів в посольстві відмовилися.

За словами високопоставленого співрозмовника видання в Міненерговугілля, пропозиція від Білорусі отримана і вже розглядається.

Країна готова інвестувати в будівництво терміналу 500 млн. доларів, розраховуючи таким чином збільшити його потужність до 17-18 млрд. кубометрів.

"Коли ми побудуємо першу чергу терміналу, включаючи причали, інфраструктуру і днопоглиблювальні роботи, добудова додаткових потужностей коштуватиме дешевше", - говорить співрозмовник.

За його словами, кошти, що інвестуються Білоруссю, можуть бути виплачені протягом трьох років по 167 млн. доларів щорічно.

На думку аналітиків ринку, постачання через ЗПГ-термінал в перспективі дозволили б Білорусі відмовитися від імпорту фактично половини газу з Росії.

Як відомо, рішення побудувати термінал з перевалки скрапленого природного газу потужністю до 10 млрд. кубометрів на рік в Україні прийняли наприкінці 2010 року.

Зведення першої черги має розпочатися в 2013 році, а завершити будівництво планується до 2015-2016 років.

У лютому в Давосі між урядами України та Азербайджану був підписаний меморандум про співробітництво в організації постачання зрідженого газу на термінал починаючи з 2012 року.

Зараз проводиться конкурс серед проектувальників заводу, вартість будівництва якого в Держагентстві інвестицій і нацпроектів оцінюють в 1,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!