Андрєєв: Місцева влада нарощує збитки за ЖКП задля отримання субвенції з бюджету

Неділя, 5 червня 2011, 10:28

Місцева влада в Україні зацікавлена в нарощуванні збитків за житлово-комунальні послуги для отримання субвенцій з державного бюджету.

Про це заявив голова Державної фінансової інспекції (колишнє КРУ) Петро Андрєєв в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, в цілому тарифи місцевої влади перекривають собівартість житлово-комунальних послуг не більше ніж на 80%, а всі підприємства ЖКГ є хронічно збитковими.

І на тлі цих запланованих збитків дуже легко приховати фінансові зловживання.

Реклама:

"Керівництво "Білоцерківводоканалу" закуповувало торф за ціною 1200 гривень за тонну - у 32 рази вище від нинішніх ринкових цін! Була створена штучна заборгованість, витребувана субвенція бюджету на її погашення, і місцева влада таке рішення прийняла. КП одержало 11 млн. гривень субвенції, але спрямувало їх на купівлю 30 тонн препарату "Сі квест". А потім цей препарат як погашення боргу був переданий комерційній структурі ТОВ "Травітас", - розповів Андрєєв.

"Питання не у формуванні тарифів, а у формуванні витрат. Головним завданням місцевої влади і критерієм оцінки її роботи має визнаватися зменшення собівартості житлово-комунальних послуг! Парадокс, але нині місцева влада в цьому не зацікавлена. Навпаки, багатьом ви гідно нарощувати збитки", - вважає глава Держфінінспекції.

"Київ і Запоріжжя стоять на тій самій річці Дніпро. Але при цьому в Києві встановлено мінімальний тариф на воду - 1,6 гривні за кубометр, що покриває собівартість, а в Запоріжжі тариф один із найбільших - 4,5 гривні, утричі вищий, ніж у Києві, а собівартість місцева влада визначає у 3,1 гривні - це удвічі вище, ніж у столиці. Наскільки обґрунтоване таке тарифоутворення? Наскільки обґрунтовані розміри субвенцій, яких ви магає регіональна влада з держбюджету, якщо вони розраховуються на основі цих необґрунтованих тарифів?"- запитує Андрєєв.

"Стан фінансової дисципліни в комунальному господарстві без перебільшення є жахливим. Зменшити собівартість ми зможемо тільки після того, як подолаємо злочинну без господарність керівників житлово-комунальних підприємств і безконт рольність місцевої влади", - резюмує глава Держфінінспекції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: