Регулятори не збираються "валити" банки на стрес-тестах

Середа, 29 червня 2011, 15:34

Чутки про те, що певна кількість банків не пройде перевірки на стійкість, не відповідають дійсності.

Про це заявив голова Європейського банківського управління (European Banking Authority, EBA) Андреа Енріа, повідомляє агентство "Интерфакс".

Як відомо, раніше агентство Bloomberg повідомило з посиланням на джерела, близькі до EBA, що регулятори спеціально "завалять" не менше 15 банків в ході стрес-тестів, щоб надати перевіркам переконливість.

Торік аналітики банківської галузі критикували стрес-тести за недостатню жорсткість.

Реклама:

Регулятори тоді визнали, що банкам Євросоюзу бракує всього 3,5 млрд. євро капіталу, тоді як експертні оцінки були удесятеро вищими.

"Ми все ще отримуємо результати від окремих банків і в майбутні дні будемо оцінювати якість даних. Після цього ми зможемо дати реалістичний прогноз дати публікації підсумків", - сказав Енріа.

Минулого року результати стрес-тестування були оприлюднені 23 липня.

Банківський регулятор очікує, що 91 найбільший банк Євросоюзу зможе підтримувати достатність капіталу першого рівня не нижче 5% у разі настання сценаріїв, що розглядаються в ході перевірок стійкості.

Зокрема, такі сценарії передбачають скорочення ВВП єврозони на 0,5% в 2012 році, обвал європейських фондових ринків на 15% і підвищення короткострокових ставок на ринку МБК на 125 базисних пунктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!