Найближчі 25 років долар втратить статус світової валюти - банкіри

Середа, 29 червня 2011, 10:19

На думку керівників резервами центробанків, у найближчі 25 років долар США втратить статус світової резервної валюти.

Про це пише повідомляє Financial Times., передає Inopressa.

Більше половини учасників опитування UBS прогнозують, що його витіснить "мультивалютний портфель", пояснює журналіст Джек Фарчі.

Ще в минулому році ці ж експерти вважали, що долар залишиться єдиною резервною валютою.

Реклама:

В опитуванні брали участь більше 80 осіб - керуючі резервами центробанків, менеджери фондів суверенного багатства і міжнародних інститутів.

"Результати опитування - чергова ознака невдоволення доларом як резервною валютою на тлі занепокоєння, що уряд США не в змозі приборкати свої витрати, а ФРС колосально розширює бухгалтерський баланс", - пише газета.

Тримачі великих інвалютних резервів, особливо Китай, диверсифікують їх, частково відмовляючись від долара, відзначає газета.

При цьому 6% опитаних UBS сказали, що головною зміною в їхніх банках у найближчі 10 років буде купівля золота, при цьому продавати значні обсяги золота не планує взагалі ніхто.

За даними Всесвітньої ради щодо золота, у 2011 році центробанки вже купили близько 151 тонни золота, в авангарді йдуть Росія та Мексика.

"Наступного року золото буде найприбутковішим активом, оскільки головна загроза для світової економіки - дефолти держав", - викладає газета прогноз керівників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!