Путін залишив Лукашенка без струму

Середа, 29 червня 2011, 09:04

Росія припинила з середи поставки електроенергії в Білорусь через зрив оплати боргів.

Повідомила "ІнтерРАО", монопольний постачальник енергії з РФ, передає Reuters.

"З нуля годин 29 червня знижено до нуля графік поставок до Білорусі. Чекаємо надходження чергового траншу, після чого зможемо відновити постачання в повному обсязі", - сказав представник "ІнтерРАО" Антон Назаров.

Спочатку Мінськ заборгував близько 1,8 мільярда рублів за постачання електроенергії з березня по травень, які займають у її балансі близько 10 відсотків.

Реклама:

Москва погрожувала зупинити експорт, якщо покупець не розплатиться, погодившись в підсумку на розстрочку з останнім траншем 5 липня.

Білорусь зірвала графік розрахунків після перерахування першого траншу і на тлі чергових погроз російської сторони припинити поставки домовилася про нову відстрочку наступного платежу - до 27 червня.

Мінську залишилося заплатити 1,2 мільярда рублів з урахуванням травневих поставок. Наступний транш повинен бути в розмірі близько 600 мільйонів рублів.

З березня Білорусь переживає гостру фінансово-валютна криза, яка призвела до девальвації білоруського рубля на 36 відсотків, зростання цін на 25 відсотків і гострого дефіциту валюти в країні.

Минулого вівторка Мінськ отримав на порятунок економіки 800 мільйонів доларів в якості першого траншу 3-мільярдного кредиту з контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!