Росія готується продати Аэрофлот

Понеділок, 27 червня 2011, 13:55

Уряд РФ планує включити в новий план приватизації найбільшу авіакомпанію "Аэрофлот".

Проте, у Путіна не поспішають суттєво розширювати список розпродажу держвласності, розраховуючи заробити більше на акціях вже заявлених до приватизації компаній, інформуж Reuters.

Президент Дмитро Медведєв два тижні тому звинуватив у бідах стагнуючої російської економіки держкапіталізм і доручив уряду до 1 серпня переглянути скромні, на його думку, плани розпродажу держвласності.

"У найближчі три-п'ять років ми повинні вийти з контрольних пакетів всіх ключових компаній", - сказав міністр фінансів РФ Олексій Кудрін у понеділок.

Реклама:

"Мова йде про фінансовий сектор, нафтові, комунікаційні, і про транспортні компанії, починаючи з "Совкомфлота" та "Аэрофлоту", - сказав він, назвавши метою розпродажу поліпшення корпоративного управління і залучення приватних інвестицій.

Пізніше в бесіді з журналістами він відмовився говорити про терміни приватизації та долі. Державі належить 51,17 відсотка в капіталі "Аэрофлоту".

На питання, чи потрапить "Аэрофлот" у оновлений список приватизації, Кудрін відповів: "Аэрофлот", швидше за все, увійде".

Уряд Володимира Путіна оголосив в 2010 році масштабну приватизацію, позначивши плани продавати держвласність приблизно на 10 мільярдів доларів на рік.

Кудрін оцінив збільшення в 25-50 відсотків:

"На найближчі три роки ми близько 30 мільярдів доларів плануємо за першим пакетом, а по подальшому пакету це буде більше приблизно на 25-50 відсотків - залежить від оцінки, яка ще пройде", - сказав Кудрін.

Оновлений список Кремль чекає до 1 серпня, підтвердив у понеділок помічник президента Аркадій Дворкович.

За його словами, акцент буде зроблений на збільшення пакетів і наближення термінів приватизації вже заявлених до продажу компаній, а не на включенні нових.

Він повторив слова Медведєва про те, що держава не збирається розлучатися з інфраструктурними монополіями і оборонкою.

"З точки зору ефективності в тих секторах, де присутня конкуренція, де достатня кількість інвесторів і компаній, частка держави в окремих компаніях не потрібна, безглузда, її можна мінімізувати в кінцевому рахунку до нуля", - сказав Дворкович.

"Там, де конкуренції немає або значно менше - я маю на увазі інфраструктуру і все, що пов'язане з військовою безпекою держави, - там держконтроль не є серйозною перешкодою для роботи та інвестицій, він може зберігатися довгий час, а в деяких компаніях назавжди", - сказав він, назвавши в числі недоторканних "Газпром" і "Транснефть".

"Про "Газпром" поки розмови немає. Там присутня велика інфраструктурна складова ... "Транснефть" - в тому обсязі, в якому поки було оголошено. Не думаю, що тут буде розширення. Про те, що держава зараз піде з контролю, мови не йде", - сказав Дворкович.

Рік тому уряд думав продати 27,10 відсотка акцій "Транснефти" і зберегти контроль, але в остаточний список нафтопровідна монополія не потрапила.

До доручення Медведєва прискорити приватизацію уряд Путіна планував, зокрема, до 2013 року продати 25 відсотків акцій держбанку ВТБ, знизити до контрольної частку в "Совкомфлот", до 2015 року продати до 15 відсотків акцій "Роснефти", а в "Аэрофлоті" зберегти контроль.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!