Арбузов дозволив банкам списати "безнадійну" заборгованість

Субота, 25 червня 2011, 17:47

НБУ дозволив банкам, за рахунок створених ними резервів, списувати заборгованість, визначену безнадійною відповідно до методики, встановленої Національним банком.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

"Порядок відшкодування банками України безнадійної заборгованості за рахунок резерву затверджений постановою правління Національного банку від 01.06.2011 № 172 і, як того вимагає Податковий кодекс, погоджений з Міністерством фінансів", - йдеться в повідомленні.

У цьому Порядку визначені критерії, дотримання яких дає право банкам списати безнадійну заборгованість.

Реклама:

Разом з тим, списання безнадійної заборгованості не є підставою для припинення вимог банку до позичальника, підкреслює НБУ.

"Банк має вживати заходів щодо відшкодування списаної за рахунок резерву безнадійної заборгованості, у тому числі шляхом проведення претензійно-позовної роботи", - вважають у Центробанку.

У разі погашення безнадійної заборгованості, списаної за рахунок резерву, банк повинен збільшити свої доходи на суму коштів, одержаних від позичальника, або від відчуження об'єкту застави, та відповідно сплатити податок на прибуток.

"Списання банками безнадійної заборгованості за рахунок резерву не призведе до збільшення їх витрат та, відповідно, не впливатиме на розмір надходжень до Державного бюджету, оскільки витрати на формування резервів, за рахунок яких списуватиметься безнадійна заборгованість, вже понесені", - вважає НБУ.

Постанова № 172 зареєстрована в Міністерстві юстиції України 17 червня 2011 за № 722/19460 та набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!