МВФ вимагав аргументів щодо збереження ціни газу для населення

Вівторок, 21 червня 2011, 15:50

У МВФ від української делегації вимагали обґрунтувати необхідність внесення змін до бюджету.

Також фонд просив викласти аргументи щодо відтермінування до 2013 року підвищення тарифів для населення.

Нагадаємо, міністр фінансів Федір Ярошенко вирушив до Вашингтона "консультуватися" відразу ж після прийняття у першому читанні закону про пенсійну реформу.

"Мабуть, в уряді сподівалися, що такого кроку буде цілком достатньо, щоб домогтися приїзду до України технічної місії МВФ і початку роботи над підготовкою наступного траншу кредиту", - говорить близький до київського офісу МВФ експерт, пишуть "Экономические известия".

Реклама:

За його словами, у Кабміні хотіли зіграти на економічній ситуації, що склалася у регіоні: валютна криза в Білорусі грає на руку Україні, але економічна нестабільність північного сусіда не вигідна МВФ. Проте - не склалося.

Ухвалення законодавства, необхідного для проведення пенсійної реформи, - лише одна з трьох умов, виставлених МВФ українському уряду в рамках програми співпраці.

Друга умова - корекція тарифів на газ та опалення. Третя вимога також опосередковано залежить від тарифів на газ - дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз" не повинен перевищити 3,5% ВВП.

Обговорювати другу і третю умови до Вашингтон, за чутками, літав міністр енергетики Юрій Бойко.

Однак, виходячи з того, що в офіційному комюніке уряду про успіхи його місії нічого не сказано, переконати МВФ відмовитися від вимоги підвищити тарифи на газ і тепло міністр поки не зміг.

"Доходи, недоотримані через введення більш низьких, ніж очікувалося, тарифів на газ повинні бути "відбиті" іншими заходами, які і допоможуть зібрати додаткові та компенсувати недоотримані кошти", - говорить директор київського представництва МВФ Макс Альєр.

Судячи з усього, джерела отримання таких коштів бюджетом українська делегація показати не змогла. Або була не переконлива.

Послабила позицію України у переговорах з МВФ і нещодавня реляція прем'єр-міністра Азарова про перегляд бюджету - з його подачі Верховна рада підвищила дохід бюджету на 14 мільярдів гривень і одночасно збільшила його витрати на 10 мільярдів.

По суті, пише видання, це маніпулятивний крок, оскільки МВФ розраховував лише на збільшення дохідної частини на 4 мільярди гривень.

Та й зростання надходжень до бюджету експерти схильні вважати явищем ситуативним.

 Тому гроші МВФ зараз дуже важливі для України. І для того, щоб отримати їх, в уряду залишається не так вже багато часу.

Формальна заява в.о. директора-розпорядника фонду Джона Ліпскі про продовження програми співпраці з Україною дійсна тільки до середини липня - періоду, на який заплановано чергове засідання ради директорів МВФ.

Якщо до того часу Україна не зможе виконати вимоги фонду, а технічна місія не подасть на розгляд директорату заявку на виділення чергових кредитних траншів - програму співпраці з МВФ буде формально припинено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!