Думка експерта: Уряду доведеться підняти внутрішні ціни на газ

Четвер, 16 червня 2011, 16:06

14 червня парламент за пропозицією Кабінету мінімтрів санкціонував збільшення обсягів випуску ОВДП на 3,5 млрд. гривень для покриття дефіциту фінплану НАК "Нафтогаз України".

На аналогічну суму буде зменшений дефіцит державного бюджету в 2011 році.

На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, дії уряду спрямовані на утримання "загального показника дефіциту держбюджету і "Нафтогазу" на рівні не вище 3,5% ВВП відповідно до умов програми співпраці з МВФ".

Одночасно уряд звернувся до МВФ з проханням відкласти розгляд рішення про підвищення тарифів на газ для населення, нагадав експерт.

Реклама:

"Рішення про збільшення обсягу випуску ОВДП для покриття дефіциту фінплану НАК "Нафтогаз України" дозволяє уряду формально вирішити проблему параметрів дефіциту держбюджету і продемонструвати МВФ готовність виконувати умови меморандуму про співпрацю", - зазначив Марунич.

"Проте, насправді дефіцит фінплану "Нафтогазу", як і минулого року, коли Кабмін емітував на ці цілі ОВДП на суму 7,4 млрд. гривень, буде фінансуватися за рахунок зростання держборгу. Таким чином, слова і справи уряду суперечать один одному. І подальше зростання дефіциту "Нафтогазу" не дозволить відмовитися від підвищення цін для населення", - наголосив він.

Марунич навів розрахунки, за якими при підвищенні середньорічної ціни на імпортовані 38,4 млрд. кубометрів російського газу з прогнозованих Міненерго 269 доларів за тисячу кубометрів до понад 300 доларів за тисячу кубометрів витрати "Нафтогазу" на його оплату виростуть на 9 млрд. гривень до кінця 2011 року.

"Враховуючи ту обставину, що закупівля російського газу в значній мірі фінансується за рахунок емісії ОВДП (у 2011 році уряд запланував на ці цілі 8,5 млрд. гривень), за підсумками року дефіцит фінплану компанії може досягти 17,5 млрд. гривень", - зазначив він.

Єдиним способом, який залишається в уряду для стабілізації фінансового становища держкомпанії, експерт називає підвищення тарифів для населення і, можливо, для промисловості.

"Однак підвищувати тарифи в умовах виборів уряд не має наміру і планує переконати у своїй правоті місію МВФ, яка скоро відвідає Київ. І якщо місяцем раніше Микола Азаров публічно заявляв про те, що Україні може відмовитися від подальшого залучення коштів МВФ в 2011 році, то минулого тижня прем'єр зазначив, що підвищення цін на російський газ може змусити уряд звернутися за кредитом Фонду в розмірі близько 1-1,2 млрд. доларів", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!