Інститутам спільного інвестування заборонили володіти акціями банків

Четвер, 16 червня 2011, 10:08

З 16 червня інститути спільного інвестування втратили право бути акціонерами банків.

Набув чинності закон № 3024-VI "Про внесення змін до деяких законів щодо регулювання діяльності банків", пише "Комерсант-Україна".

До цих пір закон "Про банки і банківську діяльність" забороняв участь у статутному капіталі банків тільки об'єднанням громадян, релігійним і благодійним організаціям, а також юридичним особам, у яких банк володіє істотною часткою - понад 10%.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що він розроблений з метою "вдосконалення банківського нагляду шляхом визначення реальних власників банків".

Реклама:

Президент ІГ "Універ" Тарас Козак каже, що пайові фонди не надають Нацбанку інформацію про реальних власників акцій, які викуповуються фондами.

Тому для її отримання НБУ змушений звертатися до Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку і Державну податкову службу.

Нововведення кардинально змінює правила ринку, оскільки пайові фонди зобов'язані розпродати свої вкладення в банківські активи.

Козак розповів, що їхні фонди за останній тиждень продали всі акції Укрсоцбанку і "Райффайзен Банк Аваль".

На його думку, при масовості продажів іншими фондами вартість цих акцій "впаде в рази".

Вчора акції "Райффайзен Банк Аваль" впали на 0,98%, а Укрсоцбанку - на 2,2%.

Керуючий інвестиційними та пенсійними фондами КУА "Кінто" Віктор Ботте зазначив, що ринок розглядає норму як заборону на покупку акцій банків: "Далі ДКЦПФР повинна роз'яснити, як бути з цими паперами".

Імовірно вже в звітності за II квартал ІСІ повинні показати відсутність у них акцій банків.

Таким чином, на їх продаж у фондів буде всього 2 тижні. Близько 10% коштів публічних фондів вкладено в акції Укрсоцбанку і "Райффайзен Банк Аваль", повідомив гендиректор КУА "ОТП Капітал" Григорій Овчаренко.

Обидва емітента входять в індексні кошики "Українській біржі" і ПФТС.

 Тому найбільший удар припаде на фонди, орієнтовані на "фішки".

"Це призведе до неможливості формування індексних фондів, - упевнений Овчаренко .- До того ж скоротиться число ліквідних паперів для інвестування".

На біржах зараз котируються більше 60 банків. "Таке відчуття, що держава цілеспрямовано й монотонно вбиває ринок", - зазначив Козак.

Учасники ринку вважають, що у них достатньо часу для продажу акцій банків.

Як зазначає Овчаренко, в прикінцевих положеннях закону є норма про те, що банки і власники істотної участі зобов'язані привести структуру власності у відповідність із законом за шість місяців - до 16 грудня.

"Ще є час на те, щоб запропонувати зміни до цього закону", - упевнений він.

Піврічний термін може не торкнутися ні Укрсоцбанку, ні "Райффайзен Банк Аваль", адже міноритаріям в них сумарно належить 4,56% і 3,82% відповідно. Капіталізація цих пакетів на "Українській біржі" вчора становила 678 мільйонів гривень.

Норма про піврічний вихід з капіталу банків торкнеться фонди з істотною участю - понад 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!